Liga šampiona menja sistem bodovanja: Kako to utiče na Zvezdu i Partizan?

UEFA je odlučila da napravi veću razliku između takmičenja

26.03.2024. 15:00
  • Podeli:
DERBI-65ef2bc5f291d.webp Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Promene koje se uvode u tri klupska evropska takmičenja pod okriljem UEFA Liga šampiona, Liga Evrope i Liga Konferencija, kače i menjanje sistema bodovanja. Po novom, u Ligi šampiona igraće 36 timova, umesto 32 kao što je to sada.

UEFA je odlučila da napravi veću razliku između takmičenja. Tako je šampion Lige šampiona maksimalno mogao da osvoji 38 bodova, Lige Evrope 34, a Lige konferencija 30. Bodovi su se u takmičenjima računali identično, dok su samo bonusi za plasman bili veći za Ligu šampiona, a potom i za Ligu Evrope u odnosu na Ligu konferencija.

Sad će razlika biti veća, pa će Liga šampiona donositi maksimalno 46,5, Liga Evrope 40, a Liga konferencija 36,5 bodova.

Razlika će biti u tome što će se i pozicija u grupi nagrađivati. Prvo mesto u poedinačnoj grupi Lige šampiona donosiće 12 bodova, u Ligi Evrope 6, a u Ligi konferencija 4.

Ovo će dodatno napraviti razliku između najjačih timova i onih slabijih koji su igrali Ligu Evrope i Ligu konferencija, a koji su donekle i mogli da drže korak za jačima po renkingu u slučaju dobrih rezultata u ova dva takmičenja koja su ispod Lige šampiona.

Dakle, Crvenoj zvezdi i Partizanu će samo biti teže da skupljaju bodove, jer je realnost da je prvo mesto u grupi, posebno u Ligi šampiona, samo u teoriji moguće.

Jedna od najvažnijih inovacija biće trogodišnji period od 2024-27, a to je bitno jer će na osnovu toga biti dodjeljivana četiri dodatna mesta u Ligi šampiona. Takođe, ova će biti presudna i za 12 učesnika Svetskog klupskog prvenstva iz Evrope.

Sa novom Ligom šampiona počinje nova četvorogodišnja računica za Svetsko prvenstvo, za izdanje koje će biti održano 2029. godine, piše Telegraf.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()