Zvezda pobedila Partizan u 173. "večitom derbiju": Trijumf u finišu najavio novu titulu na Markani

Izabranici Vladana Milojevića odmakli su crno-belima na +10 bodova razlike na tabeli šest kola pre kraja šampoinata

20.04.2024. 20:15
  • Podeli:
fk crvena zvezda, fk partizan, 173 večiti derbi - 20 april 2024 - Dusan Milenkovic ATAImages-6623ffc5a17dc.webp Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Crvena zvezda pobedila je Partizan u 173. "večitom derbiju" sa 3:2 (1:1) u uzbudljivoj utakmici koju je okarakterisao preokret domaćina u samom finišu meča. Izabranici Vladana Milojevića su tako u 1. kolu plej-ofa Superlige zabeležili pobedu možda i vrednu titule, jer su crno-belima, prvim pratiocima na tabeli, ovim trijumfom odmakli na 10 bodova razlike.

Partizan je u vođstvo doveo Samed Baždar u 11. minutu, ali se na izjednačenje nije dugo čekalo - u 16. minutu Gelor Kanga je bio siguran sa bele tačke za 1:1. Crno-beli su ponovo poveli u 56. minutu golom Ksandera Severine, ali je Crvena zvezda preokrenula rezultat u samom finišu, pogocima Šerifa Endiajea u 89. minutu i Aleksandra Kataija u 9. minutu nadoknade vremena iz penala.

Za razliku od prethodnog derbija, u kome je Crvena zvezda od prvog do poslednjeg trenutka bila agresivniji tim, koji kontroliše dešavanja i stvara prilike, 173. oktršaj dva tima bolje je počeo - Partizan.

Igrao se tek 11. minut. Partizan je započeo napad praktično iz auta koji je izveo Aranđel Stojković, dodao loptu do Severine koji se oslobodio Milana Rodića, potom sačekao Stojkovića za centaršut, koji je bio sjajan, odmeren tako da preleti celu odbranu i Glazera i praktično omogući Samedu Baždaru da se samo "pokloni" i pogodi gol - 0:1!

Primljeni gol je značajno uticao na Crvenu zvezdu, koja u tim momentima nije izgledala dobro, mučila se u organizaciji igre, u pronalasku rešenja kroz zgusnutlo postavljenu srednju zonu Partizana sve dok nije stigao poklon upravo iz redova crno-belih.

Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Bio je to 15. minut, Bojan Kovačević je laganu sistuaciju pretvorio u sopstveni i košmar svog tima, pošto je, umesto da izbaci loptu, koju mu je vratio Stojković, odlučio da dribla Šerifa i Ivanića. Naravno, izgubio je posed, Ivanić se stuštio sam ka golu, izašao je golman Krunić sa malim zakašnjenjem i srušio ponajboljeg fudbalera domaćina, te sudija Ilić nije imao dilemu-jedenaeestrac za crveno-bele, a odgovornost je preuzeo Gelor Kanga i nije pogrešio - 1:1.

Upravo je taj trenutak potpuno igrački preokrenuo momentum na stranu Crvene zvezde. Tim Vladana Milojevića je počeo da pravi probleme crno-belima, ali i pored nadmoći rezultat do kraja prvog poluvremena nije bio promenjen.

Uvideo je Milojević da formacija sa četvoricom fudbalera u poslednjoj liniji ne funkcioniše najbolje, posebno na levoj strani, gde je Severina prilično mučio Rodića, pa je upravo levi bek ostao u svlačionici na poluvremenu, a zamenio ga je Điga posle čega je domaćin igrao sa trojicom štopera.Nije to donelo previše u igri domaćina, mučio se Milojevićev tim, posebno u veznom redu, na početku nastavka, jer, pre svih, Kanga i Hvang nisu donoslili prevagu u oraganizaciji.

Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Partizan se, pak, vratio planu sa početka meča, ponovo je bio agresivan, visoko na polovini crveno-belih, a posle prekida koji su izazvali navijači, crno-beli su ponovo šokirali domaćina. Igrao se 56. minut, Baždar je odložio loptu za Zahida, koji ju je propustio Kcanderu Severini, a Holanđanin praktično iz kolena pogodio dalji ugao, same raklje Glazerovog gola - 1:2.

Zvezda je potom krenula u ofanzivu, u 69. minutu dala gol, ali je on poništen zbog ofsajda. Ipak, napadi su se isplatili u 88. minutu, kada je Šerif izjednačio na 2:2. VAR soba je proveravala nekoliko minuta i priznala pogodak na opšte negodovanje igrača Partizana i kompletne klupe.

Meč je produžen za 15 minuta, a u 97. je Ilić je dosudio jedanaesterac za Crvenzu zvezdu. Startovao je Antić nad Hvangom, sudija je pokazao na belu tačku, a sa nje je nedugo potom Katai doveo crveno-bele u vođstvo od 3:2. Pokušao je Partizan da se vrati u meč, imao dobru poziciju preko Natha iz prekida, odnosno jedan korner, ali je Zvezda na kraju sačuvala pobedu.

Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Da podsetimo, uzbuđenja je bilo i pre početka meča - pomoćnom treneru Partizana Albertu Nađu je pozlilo, morao je u Urgentni centar, ali je posle pregleda stigao na stadion i vodiće ekipu u 173. "večitom derbiju" protiv Zvezde.

Prethodno, u protokolu je pisalo da će ekipu kao prvi asistent voditi Bojan Zavišić, ali je na sreću Nađ ipak seo na klupu crno-belih.

Tom događaju prethodili su takođe neprijatna dešavanja - znatno pre početka duela, na ulicama srpske prestonice, zabeleženi su incidenti, u kojima je bilo povređenih i uhapšenih.

Standings provided by Sofascore
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()