Mundijalska subota: David na Golijata, pa evropski klasik

Prvi će na teren Marokanci i Portugalci, u duel od 16 časova. Noćni termin, od 20 sati, zakazan je za okršaj Engleske i Francuske

Autor: Dejan Marić
10.12.2022. 12:31
  • Podeli:
Maroko_Profimedia-63945dd1cb6ab.webp Foto: Profimedia

Maroko ili Portugalija, Engleska ili Francuska? Ovo su subotnje dileme katarskog Mundijala koji ulazi u uzbudljivu završnicu.

U prva dva meča četvrtfinala gledali smo dve drame, obe su odlučene na penale, a neće biti iznenađenje ukoliko slične predstave budemo videli i ovog dana.

Prvi će na teren Marokanci i Portugalci, u bici koja je zakazana za 16 časova. Potom, od 20 sati, sledi okršaj evropskih velikana i ljutih protivnika Engleske i Francuske.

Malo ko je Lavovima Atlasa uoči starta Svetskog prvenstva davao šansu da prođu grupu. Ali, afrički sastav ne da je u tome uspeo, nego je u konkurenciji Hrvatske i Belgije bio prvi, onda šokirao kalkulantsku Španiju i tako izborio prvo četvrtfinale u istoriji.

Sada je na redu još jedan veliki test. Ašraf Hakimi i društvo pokazali su kako u 90, 120 pa i više minuta David može da pobedi Golijata. Portugalci jesu favoriti, međutim, poslednje što im treba je da potcene ovako kompaktnog rivala koji u 270 minuta fudbala protiv velesila Španije, Belgije i Hrvatske nije kapitulirao.

Kristijano Ronaldo, sa druge strane, je važnija tema za portugalsku javnost od samog rivala. A to nikada nije dobro. Kakvi su, zaista, odnosi na relaciji kapiten - selektor saznaćemo uskoro. 

Večernji termin rezervisan je za duel dva evropska diva. Trikolori su aktuelni svetski prvaci zbog čega imaju ulogu blagog favorita. Grupu su prošli rutinski i jednako tako "odradili" Poljake u osmini finala. Stiče se utisak da Kilijan Mbape, Olivije Žiru, Antoan Grizman i društvo u "rezervoaru" imaju još mnogo goriva, te da u prve četiri utakmice nisu morali da zapnu 100 odsto. Protiv Engleza hoće.

Jer, s druge strane terena biće Gordi albion, ekipa koja na svaki veliki turnir iz domovine bude ispraćena samo sa jednim ciljem - da se vrati sa peharom. Engleska javnost voli da preteruje i nacionalni tim diže u nebesa. Ovog puta je drugačije. Nadaju se svi na Ostrvu da mogu do kraja, ali i mnogo ozbiljnije pristupaju igri. Lagana šetnja protiv Senegala nagoveštava da ovaj tim može mnogo. Koliko? Odgovor će stići do ponoći.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()