Postao Turčin, odbio reprezentaciju i dobio kaznu: Oglasio se i Efes o slučaju Larkin

Sankcija utiče najviše na klub

02.10.2023. 12:48
  • Podeli:
shane-larkin-reuters.jpeg

Odnos Šejna Larkina i košarkaške reprezentacije Turske proširio se van okvira nacionalnog tima pa je dobio svoj epilog i u turskoj ligi, odnosno klubu Anadoli Efesu. 

Amerikanac kome je pre nekoliko godina dodeljen pasoš, a sa njim i državljanstvo Turkse, prethodnog leta odbio je poziv u A tim što je prilično naljutilo sve Turke. Zbog toga je i Larkinov klub, Efes, doneo odluku da mu uskrati privilegiju domaćeg igrača u prvenstvo, koje je inače poznato po tome da ima rigorozna ograničenja o broju stranaca na terenu. 

Klub iz Istanbula je ovim povodom izdano saopštenje i obrazloženje: 

"Anadolu Efes već godinama posvećeno i uspešno služi turskoj košarci, postavši jedan od vodećih klubova na domaćoj i međunarodnoj sceni, zahvaljujući svojim dostignućima i igračima koje je razvio.

Državni tim nam je uvek bio prioritet, čak i usred gustih rasporeda. U slučajevima preklapanja termina na štetu kluba, uvek smo davali podršku državnom timu.

Kao što je poznato naš igrač Šejn Larkin se pridružio kampu za kvalifikacione olimpijske turnire do dogovorenog roka, obavesio nadležne o povredi i podvrgao se zdravstvenim pregledima koje su tražili lekari državnog tima. Zbog otkrivenog edema kosti u kolenu, igrač nije mogao da učestvuje u utakmicama reprezentacije. Uprkos tome što je momentalno podelio rezultate magnetne rezonance i lekarske izveštaje o stanju svog kolena relevantnim kanalima, teško je kažnjen od strane Turske košarkaške federacije.

Kazna koja je određena Larkinu uticala je veoma i na njega i na klub. Planiranje sezone našeg tima, ravnoteža rostera i struktura budžeta pretrpeli su nepopravljiv udar zbog kazne. Efes, koji je iznedrio brojne igrače za tursku košarku, obezbeđivao igrače za reprezentacije u svim kategorijama svake godine i s ponosom slao najviše igrača u seniorski tim dugi niz godina, najviše je pogođena strana u ovom procesu.

Nakon ovog procesa, nažalost, smo saznali da je Sportski arbitražni sud, koji je procenio predmet na temelju pravne žalbe kluba, potvrdio kaznu našem igraču.

Uprkos svemu ovome nastavićemo da podržavamo korake i planove koji će uzdignuti državni tim na svim budućim turnirima i događajima, baš kao što smo to uvek činili.

Ostavljamo procenu ove kazne, koju smatramo da ni klub ni igrač nisu zaslužili ni na koji način, javnosti".

Larkin je inače nosio dres Turkse na Evropskom prvenstvu 2022.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()