Windows 11 dobija novu funkciju: Već je dostupna za testiranje

Nadogradnja je još jedna u nizu onih koje u pozadini imaju veštačku inteligenciju

29.09.2023. 08:49
  • Podeli:
windows_pixabay-1664171026863.webp Foto: Pixabay

Windows Insideri, koji imaju uvid u rane verzije novih funkcija Windowsa, već sada u Canary i Dev kanalima mogu da preuzmu nove, nadograđene verzije aplikacije Photos za Windows 11.

Nadogradnja je još jedna u nizu onih koje u pozadini imaju veštačku inteligenciju, a donose nove funkcionalnosti u inače rudimentarne ugrađene aplikacije Windowsa. 

Tako će, na primer, poznati program za crtanje Paint dobiti mogućnost automatskog uklanjanja pozadina sa slika, dok će u pregledaču fotografija Photos pozadina moći lako – da se zamagli.

Zamagljenje pozadine

Mutna pozadina na fotografijama obično nastaje zbog podešavanja fotoaparata, kada je blenda otvorenija, a polje dubinske oštrine kraće. Time se dobija zanimljiv efekt, u kojem je samo deo fotografije u fokusu. Međutim, sličan efekat već godinama može da se algoritamski dobije kada se fotografije snimaju telefonima (Portrait Mode, npr.), a uskoro će se on moći da se postigne i na već snimljenim fotografijama, korišćenjem ugrađene aplikacije Photos u Windowsu. 

Tu će biti potrebno samo da se otvori fotografija, uđe u način rada za njeno uređivanje i odabere funkcija Background Blur.

Aplikacija će automatski prepoznati šta je subjekat fotografije u prvom planu, a šta pozadina, pa će moći da je zamagli jednim klikom. Korisniku će biti ponuđen i klizač, kojim će odabrati nivo zamućenja. 

Biće tu i dodatni alat za označavanje ("Brush"), za ručno doterivanje područja zamagljenja. Zanimljiv, nekima i koristan dodatak, trenutno se testira u aplikaciji Photos verzije 2023.11090.13001.0. Nakon povratnih informacija testera možda završi i u nekoj od dolazećih stabilnih verzija Windowsa.

Dodatak i za OneDrive

Iz Microsofta su istovremeno najavili i da će korisnici, koji fotografije skladište na servisu OneDrive, dobiti mogućnost kontekstualnog pretraživanja. 

To znači da će AI "skenirati" sve fotografije i kreirati kataloge sa na njima prepoznatim sadržajem. Za pretragu će se moći da se koristi opis onoga što se na slici nalazi (npr. "plaža", "automobil", "rođendan"), ili pak lokacija na kojoj je fotografija nastala.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()