Meta potvrdila: Koristiće objave Evropljana na Facebooku za obuku AI-a

Meta je najavila da će od 26. juna uključiti sadržaj korisnika u Evropi u obuku generativnih modela AI-ja

11.06.2024. 15:46
  • Podeli:
meta fejsbuk reuters-63f25b1122818.webp Foto: Reuters

Američki digitalni gigant Meta potvrdio je da planira da koristi objave evropskih korisnika na Facebooku za podučavanje generativne veštačke inteligencije, naglasivši da sledi put koji su 'utabali' Google i OpenAI.

"Sledimo primer drugih (kompanija), uključujući Google i OpenAI", stoji u saopštenju kompanije Meta Platforms, objavljenom u ponedeljak.

"(I Google i OpenAI) već su koristili podatke Evropljana za obuku AI-ja", naglašavaju u Meti. "Naš pristup je transparentniji i nudi lakšu kontrolu nego što omogućavaju brojni naši pandani u sektoru koji već obučavaju svoje modele na osnovu sličnih, javno dostupnih informacija".

Meta je najavila da će od 26. juna uključiti sadržaj korisnika u Evropi u obuku generativnih modela AI-ja. Planiraju da na taj način treniraju svoj jezički model Llama na osnovu sadržaja koji su građani u EU javno podelili na platformama poput Instagrama i Facebooka.

"Izgradnja te tehnologije nosi odgovornost razvoja najboljih praksi i odredbi koje će slediti lokalne zakone i propise. U skladu s tom obvezom, konsultujemo se s našim glavnim evropskim regulatorom privatnosti – Irskom komisijom za zaštitu podataka – i uključili smo u našu obuku Metinog AI-ja njihove povratne informacije kako bi bila u skladu sa zakonima EU-a o privatnosti", navode.

Napominju da su od 22. maja poslali više od dve milijarde obaveštenja korisnicima u Evropi o planiranoj upotrebi objava.

Austrijsko udruženje NOYB (None of Your Business) zatražila je krajem prošle nedelje od regulatora u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Irskoj, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj i Španiji da hitno zaustave Metine planove, naglasivši da bi kompanija trebalo da jasno od korisnika zatražiti dozvolu za upotrebu njihovog sadržaja.

Kompanija će od 26. juna, prema planiranim izmenama, moći da koristi objave i privatne fotografije korisnika i podatke o njihovoj aktivnosti na internetu za podučavanje tehnologije AI-ja, upozoravaju u austrijskom udruženju za digitalna prava NOYB, koju je osnovao aktivista Maks Šrems.

"Postupak uskraćivanja dizvle pritom je jako komplikovan", naglašava Šrems. "Prebacivanje odgovornosti na korisnika potpuno je apsurdno. Na Meti je da od korisnika traži dozvolu, stoji u zakonu, a ne da im šalje dobro skriveni formular o uskraćivanju dozvole koji navodi na pogrešne zaključke", objašnjava Šrems.

"Ako Meta želi da koristi vaše podatke, mora od vas da traži dozvolu. Umesto toga, teraju korisnike da ih preklinju da im se podaci ne koriste", rekao je Šrems.

Čelnik austrijskog udruženja odbacuje Metinu tvrdnju da je njen legitimni interes korišćenje podataka za poduku i razvoj modela zasnovanih na generativnoj veštačkoj inteligenciji i drugih sličnih alata. Sud EU-a rešio je pitanje 'legitimnog interesa' još 2021. godine u pitanju oglašavanja, a kompanija sada koristi iste argumente u pitanjima podučavanja modela veštačke inteligencije, upozorio je Šrems.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()