Ovo su najvažniji noviteti koje je Apple prestavio na WWDC-u: Fokus je na AI tehnologiji

Velike nadogradnje Appleovih operativnih sistema stižu

11.06.2024. 12:59
  • Podeli:
iOS 18, apple, epl, ajfon, iPhone - profimedia-65bba3925171a.webp Foto: Profimedia

Apple je na svojoj konferenciji Worldwide Developers Conference predstavio brojne novitete koji su uglavnom vezani za AI funkcije, a koje dolaze na uređaje ove kompanije. Takođe, reč je o nekim većim nadogradnjima Appleovih operativnih sistema.

Appleov prvi AI sistem dolazi na iPhone, iPad i Mac

S obzirom na to da sva nova tehnologija uključuje AI, nije iznenađenje što Apple lansira vlastiti AI sistem. Apple Intellingence je Appleov novi sistem koji moćne generativne modele stavlja u srž iPhonea, iPada i Maca, a to pruža niz novih mogućnosti u Appleovim izvornim aplikacijama poput generisanja fotografija ili rezimiranja teksta. Apple Intelligence dolazi s velikim naglaskom na sigurnost, jer će sistem automatski odlučivati da li treba koristiti on-device obradu ili "kontaktirati" Appleov privatni cloud server da ispuni zahtev korisnika. Sistem će biti dostupan besplatno i na iPhoneu 15 Pro, kao i na iPadu te Mac kompjuterima s M1 procesorom i novijim.

AI poboljšanja za Siri

Appleov veliki proboj u AI svijet uključuje Siri. Poboljšani glasovni asistent će sada biti dublje integrisan u iPhone te će se pojaviti kao pulsirajuće svetlo na ivici uređaja.

Korisniku će omogućiti više kontrole nad aplikacijama, a moći će i zadražiti od glasovnog asistenta da pronađe informamcije u specifičnom mailu ili pak fotografiju jednog od njegovih prijatelja. Apple se oslanja na LLM-ove kako bi pomogao da Siri bolje razume ono što korisnik govori, ali i da prati naredne zahteve i pitanja.

Apple ugrađuje ChatGPT u Siri

Velika AI nadogradnja za Siri uključuje integraciju s ChatGPT chatbotom kompanije OpenAI. Zahvaljujući ovoj integraciji će Siri automatski odrediti da li je upit prikladniji za ChatGPT, a zatim će tražiti dozvolu korisnika pre slanja zahteva chatbotu.Korišćenje ChatGPT-a putem asistenta Siri će biti besplatno i bez potrebe za posedovanjem naloga.

Nove AI funkcije u aplikacijama Mail, Messages, Photos....

Apple uvodi niz novih AI funkcija u svoje aplikacije na iOS-u 18, uključujući način za sumiranje emailova i kreiranje odgovora. Kompanija je predstavila svoju novu Genmoji funkciju, koja omogućava kreiranje emotikona na osnovu tekstualnog upita, zajedno s novim AI generatorom fotografija pod nazivom Image Playground.

Apple donosi AI i u aplikaciju Photos te omogućava korisnicima da traže fotografije koristeći prirodni jezik. Takođe, moguće je ukloniti objekte u pozadini na fotografijama, nešto slično funckijama Googleovog Magic Erasera. Pored toga, Apple dodaje transkripcije i sažetke zasnovane na AI tehnologiji za aplikacije Notes i Phone.

Više prilagođavanja za iPhone na iOS-u 18

Osim AI tehnologije, Apple predstavlja novi prilagodljivim Control Center u iOS-u 18. Također, tu je mogućnost za slobodno pozicioniranje ikonica aplikacija na početnom ekranu. Korisnici će moći "zaključati" određene aplikacije i sprečiti druge ljude da ih koriste na njihovom uređaju. Ostale velike promene uključuju redizajn aplikacije Photos, kao i novi Game Mode za iPhone koji minimizira pozadinsku aktivnost za optimizirano igranje igara.

Konačno podrška za RCS na iPhoneu

Nakon najave podrške za RCS prošle godine, Apple je potvrdio da ova funkcija stiže na iOS 18. Međutim, detalja zasad nema. Poboljšanja stižu i za iMessage, uključujući mogućnost za "programiranja" slanja tekstualnih poruka i podršku za slanje SMS poruka putem satelita. Apple takođe predstavlja šarene Tapback opcije te će omogućiti boldovanje, podvlačenje i kurziv.

Apple TV Plus dobija inSights koji prikazuje glumce

Apple TV Plus je dobio novu funkciju koja će omogućiti korisniku da povlačenjem prsta prema dole na daljinskom upravljaču dobije uvid u podatke o glumicima i njihovim ulogama u filmu ili TV seriji koju gleda.

Takođe, moguće je dobiti informacije o pesmi koja se sluša te je dodati na Apple Music listu. Osim toga, Apple TV Plus će automatski prikazivati prevod kada se ugasi zvuk, a takođe će podržavati projektore formata 21:9.

Aplikacija Password za čuvanje šifri

Apple je predstavio novu aplikaciju Passwords, koja će omogućiti praćenje pristupnih podataka na različitim uređajima. Korisnik će moći generisati i čuvati šifre kao i druge slične aplikacije kao što su Last Pass i iPasswords. Ova nova aplikacija stiže na iOS, iPadOS, macOS, visionOS pa čak i Windows.

Aplikacija Calculator s podrškom Apple Pencil olovke

Appleov iPad konačno dobija Calculator aplikaciju nakon više od 10 godina otkako se pojavila. Ona dolazi s novom funkcijom Math Notes, koja omogućava korišćenje Apple Pencil olovke za pisanje jednačinai na iPadu kako bi aplikacija mogla da ih reši.

Kompanija lansira i funkciju Smart Script, koja koristi mašinsko učenje za poboljšanje izgleda rukopisa korisnika i proveru pravopisa.

Prikaz ekrana iPhonea na macOS-u 15

Appleova sledeća nadogradnja za macOS omogućiće prikaz ekrana iPhonea na Macu. Bit će omogućena interakcija s iPhoneom direktno putem Maca, a korisnik će moći da vidi notifikacije i da čuje zvuk s mobilnog uređaja.

Takođe, tu je i funkcija Highlights za Safari, koja koristi mašinsko učenje za odabir interesantnih delova stranice.

Automatski prikaz widgeta na watchOS-u 11

Na watchOS 11 dolazi mnogo novih funkcija, uključujuću mogućnost za automatsko dodavanje widgeta na osnovu potrebe korisnika.

Apple lansira novu aplikaciju Vitals, koja će omogućiti korisniku da "istraži svoje najvažnije zdravstvene podatke". Takođe, tu su nvoe funkcije praćenje ciklusa, Live Activities te podrška za Check In, kako bi voljene osobe mogle pratiti korisnika dok vežba.

Poboljšanja za AirPods Pro

Apple pokreće Siri Interactions kroz sledeću softversku nadogradnju za AirPods Pro slušalice. Pokretima glave korisnik može odgovoriti sa "da" ili "ne" na najave asistenta Siri. AirPods Pro slušalice dobijaju i Voice Isolation za poboljšanje kvaliteta glasa i smanjenje pozadinske buke.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()