Crna statistika solitera "Ipsilon" u Kragujevcu: Stanari veruju u prokletstvo baba Mire

Napravljen je 1978. godine i od tada se uz ime zgrade 'prilepilo' i čudno prokletstvo

21.04.2023. 11:08
  • Podeli:
soliter y kragujevac youtube @tijanazisic8835-6440ea9046020.webp Foto: Youtube/Printscreen/@tijanazisic8835

Kragujevčanka koja je juče pala sa solitera ipsilon u Kragujevcu je preminula uprkos naporima lekara da je spasu. Žena, koja inače ne živi u toj zgradi, skočila je juče ujutru oko 8 sati sa prostora između 15. i 16. sprata te zgrade. 

Ona je pala na nadstrešnicu na dva metra od zemlje. Za zgradu u kojoj se dogodila tragedija vezuje se crna statistika samoubistava.

Soliter "Ipsilon" u kragujevačkom naselju Erdoglija je po mnogim stvarima jedinstven. Poznat je po tome što je najviše samoubica izabralo baš njega za skok u smrt. Čuven je i kao sedma po visini zgrada u Srbiji, sa svojih 75 metara. 

Važi i za najoriginalniji arhitektonski projekat, ali i za seizmički najstabilniju zgradu u državi.

Čudno prokletstvo

Napravljen je 1978. godine, i od tada ga vuče čudno prokletstvo. Te 2016. godine još nije bio uknjižen, jer ima tri sprata više nego što treba. Preduzeće koje ga je gradilo, "Kazimir Veljković", propalo je i više ne postoji. Ali zato priča o prokletstvu Baba Mire među stanarima i danas živi.

"Ja sam se uselio u ovaj soliter među prvima i još uvek tu živim. Nekada je na njegovom mestu bila obična njiva. Vlasnica je bila baba Mira. Njoj su imanje oduzeli i tu počeli da prave zgrade. A ta baba je imala muža, koji je bio poznati zubar. Posle rata je odveden negde, nikada se nije vratio kući, samo je nestao bez traga", prepričao je pre nekoliko godina za "Blic" legendu o prokletstvu baba Mire stanar ove zgrade Radiša.

Kako je rekao tada, na mestu solitera nikada nije bilo nikakvo groblje, prati ga samo priča o prokletstvu baba Mire.

"Kada je njoj oduzeto imanje, napravljena je ogromna zgrada. Stanove su dobili i radnici 'Zastave', i lekari, i ljudi koji su radili u raznim društvenim preduzećima. Evo, ja sam ceo život tu, a poznajem samo trećinu stanara. Tako je to, velika zgrada", dodao je Radiša.

Zgradu "Ipsilon" je projektovao čuveni arhitekta Bakić, koji je radio i u Kuvajtu. Zbog posebnog stila, zgrada je krajnje neobična. Čak su i stanovi napravljeni na neobičan način: kupatila su u sredini, hodnici mali, a sobe idu u krug.

Crna statistika

Zbog samoubica, koji su za skok u smrt izabrali baš ovaj soliter, "ipsilon" je postao poznat u celoj Srbiji, pa ko god se zatekne u Kragujevcu obavezno dođe da ga fotografiše.

Crna statistika govori da je do 2016. godine sedam života ugašeno skokom sa visokih spratova ove zgrade. I to baš iz hodnika, gde su stakla kroz koja može da se poleti u smrt.

Stanari, međutim, ne nameravaju da na prozore stavljaju rešetke, jer je to, kako kažu, uzaludno i bez smisla jer ko hoće da se ubije naći će način. Veruju da je visina od preko 70 metara razlog zbog kog samoubice biraju baš ovaj soliter.

"On garantuje sigurnu smrt", kažu stanari.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()