Konferencija 'Dositej, škola i knjige': Đukić Dejanović čestitala Dan prosvetnih radnika

Ministarka je najavila da će sutra biti raspisan javni poziv za dodelu povelja "Dositej", kao priznanje pojedincima i ustanovama koji su pokazali izuzetne rezultate u oblasti prosvete

07.11.2023. 14:31
  • Podeli:
đukić dejanović tanjug-654a3ad16f25c.webp Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović čestitala je danas Dan prosvetnih radnika svima koji su po uzoru na Dositeja Obradovića odabrali svoj poziv u sistemu vaspitanja i obrazovanja Srbije ističući značaj Dositejevih prosvetiteljskih ideja i isticanja njegovih dela kao podsticaja za stalni rad na unapređenju obrazovanja.

"Čast mi je da se obratim ovde u zadužbini Dositeja uoči Dana prosvetnih radnika. Čestitam svim prosvetnim radnicima ovaj važan dan i želim da ovom prilikom ukažem na veliku profesionalnost najvećeg dela angažovanih u našem sistemu prosvete na svim nivoima. Onima koji su izabrali poziv po uzoru na Dositeja - hvala za svakodnevni trud, rad i razumevanje koje pružate deci", rekla je ministarka u obraćanju na konferenciji "Dositej, škola i knjige", povodom Dana prosvetnih radnika u Srbiji. 

Ministarka je najavila da će sutra biti raspisan javni poziv za dodelu povelja "Dositej", kao priznanje pojedincima i ustanovama koji su pokazali izuzetne rezultate u oblasti prosvete. 

"Javni poziv je otvoren do 31. decembra, a svečana dodela povelje biće tokom Dositejevih dana u aprilu naredne godine", rekla je Đukić Dejanović.

 Ministarstvo prosvete na svaki način nastoji da očuva sećanje na Dositeja Obradovića i prenese na mlade generacije. ,

"Ministarstvo je 10. april unelo u godišnji školski kalendar kao Dositejev dan, odnosno Dan sećanja na Dositeja. U školama se svi naredni dani u aprilu obeležavaju kao Dositejevi dani, sa ciljem da se uveća broj aktivnosti, radova u znak sećanja na Dositeja", rekla je ministarka.

Profesori Filološkog fakulteta Dušan Ivanić i Vojislav Jelić govoreći o Dositeju i značaju njegovog dela i poruka koje je ostavio rekli su da Dositejevo uputstvo kako postati valjan čovek, ostaje neophodno našem vremenu kao vazduh i voda.

Foto: Tanjug/Ap/VLADIMIR ŠPORČIĆ

"Danas smo ovde da uputimo poruku o značaju škole i knjige, važnosti i značaju narodnog jezika, istine, odgovornosti, humanosti, tolerancije i zdravog razuma", rekao je Ivanić. 

On je rekao da je na čuvenom portretu Dositej Obradović i da možda nema portreta sa većim neposrednim i simboličkim smislom.

"Dositej kao apostol učenja o slobodnom mišljenju, vrlinama, opštem dobru. Svojim mladim čitaocima ali i drugima u basnama je ostavio jednu od najvećih pohvala maternjem jeziku. Takođe, pišući  o obrazovanju imao je na umu sve - decu, roditelje, škole, učitelje, biblioteke, internate, akademije", rekao je Ivanić. 

Foto: Tanjug/Ap/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Jelić osvrnuo se na tri najvažnija elementa iz besede Dositeja Obradovića koju je izrekao kada je otvarao Veliku školu, a to su porodica, škola, država. 

"Svetom se upravlja iz dečije sobe. Značajno je i to da je zadužbina Dositej Obradović dužnu pažnju posvetila, i izdvojila i vratila je na pozornicu Dositejeva dela. U svetskim redovima možete gotovo na prste jedne ruke da nabrojite narode koji imaju poznate autore basni. A basna je jedino vezivno tkivo koje povezuje usmenu i pisanu civilizaciju", rekao je Jelić.  

Dodaje da nas je Dositeej svojim delom stavio u redove važnih naroda koji imaju šta da pruže ovom vremenu koje je zaboravilo važnu stvar kao što je moral. 

"Bez moralno valjanog čoveka nema besednika, ni stvaraoca, učitelja, vaspitača, generala, sveštenika i nema dobrog čoveka. A nama je dobar čovek potreban", rekao je Jelić. 

Protojerej Đorđe Stanisavljević preneo je pozdrave patrijarha Porfirija, koji je, kako je rekao u poseti "Dositejevom narodu u Argentini". 

"Ako govorimo o obrazovanju duboko verujem da je obrazovanje u to vreme podrazumevalo mnogo više od pukog prenošenja znanja. Ključna stvar je da svaki nastavnik prevasodno bude moralan i čestit čovek, a onda dovoljno snabdeven znanjem i veštinama kojima može da doprinese izgradnji onoga ko mu je poveren da mu prenese znanje", rekao je Stanisavljević. 

On je pohvalio odluku i rad Ministarstva prosvete nakon tragedije u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u maju ove godine, da preispita moguće propuste i stavi akcenat na vaspitni aspekt naše dece i omladine. 

Takođe, istakao je vaspitni značaj vraćanja predmetnog statusa verskoj nastavi. 

"To su konkretni koraci da se unapredi, ne jedan predmet već ceo sistem.  Verska nastava pokriva trećunu opštih cijeva vaspitanja i obrazovanja i ima izuzetan vaspitni potencijal", rekao je Stanisavljević. 

U današnjem programu učestovali su i učenici koji su dobitnici nagrada na konkursima Dositejeve zadužbine i tom prilikom su pročitali svoje radove. 

Konferenciju organizuje Zadužbina "Dositej Obradović" u Beogradu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()