Ministarka Đukić Dejanović otvorila 12. Međunarodni kup Matematičke gimnazije

Skup, koji i je počeo intoniranjem himne Bože pravde, okupio je veliki broj takmičara iz Srbije i inostranstva, ljubitelja matematike, kao i njihovih profesora

24.06.2024. 13:46
  • Podeli:

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović otvorila je danas 12. kup Matematičke gimnazije - međunarodno takmičenje mladih matematičara, fizičara i informatičara i poručila da su učenici Matematičke gimnazije naš ponos, kao i da je ta škola model i uzor svim ostalim školama u Srbiji.

Skup, koji i je počeo intoniranjem himne Bože pravde, okupio je veliki broj takmičara iz Srbije i inostranstva, ljubitelja matematike, kao i njihovih profesora.

Ministarka Đukić Dejanović je istakla da je ogromno zadovoljstvo biti u ustanovi takvog nacionalnog značaja jer, kako je rekla, svaki kutak odiše talentima, znanjem i zdravom kompeticijom.

Dodala je da učenici svojim znanjem i entuzijazmom afirmišu Srbiju i van njenih granica. 

"Vi ste mladi ljudi i negujete vrednosti koje su potrebne nauci i budućnosti i treba da i vi lično budete zadovoljni svojim postignućima", poručila je ministarka učenicima. 

Navela je da su upravo oni najbolji ambasadori obrazovno-vaspitnog sistema, kao i da je poštovanje koje Ministarstvo oseća prema njima razlog da, bez razmišljanja, podrži sve njihove aktivnosti. 

"Iz vaše škole izlaze naučnici, eksperti, inovatori, nosioci promena u sadašnjosti i budućnosti u sferema nauke i znanja", istakla je ministarka. 

Dodala je da Kup 12 godina okuplja najbolje takmičare iz Srbije, regiona i Evrope, ujedinjujući ih u širenju znanja i razvoja prirodnih mauka, kao i da je raduje da je takmičenje, pored matematike, informatike i fizike prošireno na dve nove oblasti - šah i debatu. 

"Posebno me raduje debata", istakla je ministarka. 

Dodala je da će više od 80 učesnika iz Rumunije, Slovenije, Hrvatske i Švedske pokazati znanja i umeća, kao i da će se ceremonija Svečanog zatvaranja Kuša održati u Narodnoj skupštini, 26 juna u 20 časova. 

"Uverena sam da ćete biti ispunjeni osećanjem gostoprimstva i uspeha zbog učešća ma takmičenju", rekla je ministarka. 

Pozvala je sve učesnike da dokažu da su trud, znanje i povezivanje najveća moć, van vremena i uobičajenih dimenzija i poželela puno sreće svim učesnicima. 

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić rekla je da joj je velika čast da Matematička gimnazija organizuje Kup, čija je ideja da se talentovana deca iz regiona i Evrope okupe u Beogradu. 

"Prvobitna ideja je bila samo za takmičenje i matematike, fizike i informatike, kao i da učenici iz inostranstva steknu prijateljstva i vide naš grad. Ove godine imamo i takmičenje u šahu, kako bi smo u škole vratili viteški plemeniti sport", rekla je Katić. 

Najavila je da će se sutra održati i takmičenje u debati, na kojem će učenici braniti svoje stavove o veoma aktuelnoj temi. 

"Da pokažemo da talentovana deca za prirodne nauke mogu biti sjajna kada brane mišljenje. Tema je da li je veštačka inteligencija pomoć, ili smetnja u učionici", rekla je Katić. 

Poželela je takmičarima da daju sve od sebe, pokažu talenat i uživaju u Beogradu. 

Zahvalila je Ministarstvu kao pokrovitelju, oštini Stari grad, Šahovskom savezu Beograda, kao i organizacijama i kompanijama loje su prepoznale ideju da talentovanim ljudima treba dati vetar u leđa. 

"Veoma su bitne ovakve akcije na kraju uspešne školske godine", rekla je Katić. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()