Nova školska godina i nove smernice: Kako su se snašli nastavnici i učenici prve dve nedelje škole?

Zbog posledica majskih tragedija, ovogodišnji nastavni program izgleda drugačije.

Autor: Lena Sladojević
12.09.2023. 20:30
  • Podeli:

Novim smernicama Ministarstva prosvete predviđeno je da se prvi nastavni dani organizuju kroz razgovore sa učenicima, potom da se organizuje tematska nastava sa radionicama usmerenim ka negovanju empatije, a onda i inicijalno procenjivanje u okviru pojedinačnih predmeta. 

U osmoletki "Filip Kljajić Fića" mogli smo da vidimo dobar primer interaktivne nastave.

"Deci treba dati mnogo više neke slobode u smislu ovakvih predmeta i likovna kultura je vrlo kreativna i da oslikamo školsko dvorište i da nismo samo u učionici", kaže za UNU Mirjana Vukanović, profesor likovne kulture iz OŠ Filip Kljajić Fića.

Profesorka objašnjava da se pridržavaju smernica i da je to moguće i kada su drugi predmeti u pitanju.

"Osnovna škola od V do VIII razreda je najosetljivija što se tiče i odrastanja i tako dalje prosto i nastavnici i roditelji to treba najviše da razumeju gde oni ulaze u pubertet i gde mi svi moramo da se bavimo njima i da svako dete ponaosob pogledamo u oči i ustvari videti šta je najveći problem", dodaje profesorka Vukanović.

Planirana je i procena prilagođavanja na novu školu za učenike petog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole. 

Iz Ministarstva prosvete navode i da planiraju mere podrške za nastavnike i učenike. 

"Učionica je za njih bitna, ali negde se i oni osećaju zatvoreno u školi. Kad kažete 'hajde da napolje nešto da radimo', oni svi istrče brže-bolje samo da nije u učionici i tu može i kratko da traje, ali prosto tu je ta neka mogućnost, a toliko toga kreativnog ima i toliko toga može da se radi van učionice, naravno da prati plan i program", dodaje profesorka.

Ovakvi časovi posebno prijaju deci.

"Volim ovakve interaktivne časove, gde mogu da razgovaram sa nekim, da crtam, da pevam, da računam, ja volim sve", pojašnjava nam Ana Damjanac, učenica ove škole.

Tokom školske godine, prema smernicama nadležnog Ministarstva, propagiraće se i ohrabrivati ponašanje učenika, nastavnika i roditelja sa definisanim identitetom škole.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()