Patrijarh Porfirije podelio svetosavske paketiće osnovcima u Hramu Svetog Save

Patrijarh Porfirije je iskazao radost učenicima beogradskih osnovnih škola jer su došli u hram Svetog Save koji je, prema njegovim rečima, naša najvažnija kuća

03.02.2024. 13:58
  • Podeli:

Patrijarh srpski Porfirije danas je u okviru Velikog Svetosavskog sabora učenika beogradskih osnovnih škola u Hramu Svetog Save podelio svetosavske paketiće okupljenim učenicima.

Manifestacija podele paketića otpočela je molitvom "Oče naš" koju su recitovala sva okupljena deca, nakon čega je hor hrama Svetog Save "Rastko" otpevao himnu Svetom Savi.

Patrijarh Porfirije je iskazao radost učenicima beogradskih osnovnih škola jer su došli u hram Svetog Save koji je, prema njegovim rečima, naša najvažnija kuća.

"Dolazeći ovde mi potvrđujemo da zaista jesmo deca Svetog Save, njegovi učenici, njegova braća i sestre, njegovi prijatelji i pokazujemo da je ono što je učinio Sveti Sava, a to je ljubav celim svojim bićem prema Bogu i prema svom narodu, a naročito prema deci, ono što sve nas ujedinjuje, dovodi nas ovde u hram i čini da se možemo zvati decom Svetog Save", rekao je patrijarh.

Prema rečima Porfirija, najvažnije je da znamo da treba da učinimo sve da jedni druge volimo.

Foto: UNA

"Najpre da volimo svoje mame i tate, svoju braću i sestre, zatim svoje drugove i drugarice i ako tako volimo jedni druge, onda kao i Sveti Sava možemo da volimo čitav svet i čitavu ljudsku prirodu", rekao je on.

Dodao je da to što volimo jedni druge i to što volimo Svetog Savu ne znači da ponekad nećemo učiniti nešto pogrešno, ali da je onaj koji voli, spreman da kaže "izvini" ako je učinio nešto što nije u redu.

"Kada imamo ljubavi spremni smo da primimo izvinjenje i da oprostimo onima koji su nam učinili nešto što nam se ne dopada", rekao je on. 

Nakon obraćanja osnovcima, patrijarh je blagoslovio sve okupljene u hramu Svetog Save, a zatim im podelio svetosavske paketiće.

Okupljeni učenici beogradskih osnovnih škola su patrijarha Porfirija ispratili pesmom "Deca neba" u izvedbi dečijeg hora "Rastko".

Među osnovnim školama koje su učestvovale u današnjoj dodeli paketića su OŠ Đura Jakšić, Jovan Dučić, Dositej Obradović, Stefan Nemanja, Svetozar Miletić, Mika Alas, a paketiće su primila i deca iz specijalnih škola kao i deca iz hora.

U okviru programa su pored horova hrama Svetog Save i beogradske bogoslovije učestvovali i glumci Sloboda Mićalović i Viktor Savić koji su vodili ceo program.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()