Preminuo književnik i prevodilac Rajko Lukač

Bio je član Srpskog književnog društva

07.04.2024. 16:12
  • Podeli:
rajko lukač screnshot youtube 021-6612a9645ad4c.webp Foto: Screenshot Youtube 025info

Književnik i prevodilac Rajko Lukač preminuo je juče u 73. godini, objavilo je Srpsko književno društvo čiji član je bio.
Pisao je pesme, pripovetke, drame, knjige za decu, romane. 

Lukač je rođen 3. marta 1952. godine u Međeđi kod Bosanske Dubice. 

Školovao se u Međeđi, Starom Petrovom Selu i Bosanskoj Dubici a posle prve godine na Filozofskom fakultetu u Zadru, studije je nastavio na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je diplomirao na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost. 

Od 1971. godine živeo je u Beogradu, gde se profesurom bavio nekoliko meseci, a najduže, deceniju i po, bio je novinar, potom saradnik u marketingu, urednik i voditelj književne tribine, savetnik za književnost u jednom fondu, te saradnik i urednik u nekoliko izdavačkih kuća.

Među brojnim knjigama poezije koje je objavio su i one za decu "Mačja pređa", "Hvalisavko u kopačkama od sedam milja", "Pajaci na pijaci".

Pisao je i romane, kao što su "Čipkarska škola, "Ljetne sante", "Božji ugodnici, u dva toma", "Arhivske grobnice".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()