Đurić sve objasnio u Vašingtonu: Srbi na Kosmetu se suočavaju sa nezapamćenim terorom

Šef srpske diplomatije posebno je naglasio važnost uloge UNMIK

19.09.2024. 21:39
  • Podeli:
mišel sison, marko đurić - 19 sept 2024 - TANJUG MSP (1)-66ec7be759069.webp Foto: TANJUG/MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas u Vašingtonu sa pomoćnicom državnog sekretara za međunarodne organizacije u Stejt departmentu Mišel Sison sa kojom je razgovarao i o situaciji na Kosovu i Metohiji. Đurić je naglasio da se Srbi u našoj južnoj pokrajini susreću sa nezapamćenim terorom od strane Kurtijevog režima, i da se iz dana u dan suočavaju sa narušavanjem osnovnih ljudskih, ekonomskih i političkih prava, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

S tim u vezi, Đurić je rekao da se Beograd zalaže za mir u regionu i dijalog kao mehanizam opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, ali da će, kroz mere koje su nedavno predložene od strane Vlade Srbije, nastaviti da insistira na primeni do sada postignutih sporazuma.

"Nastavićemo da apelujemo na celu međunarodnu zajednicu da ponovo proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine postave visoko na svojoj političkoj agendi“, poručio je ministar Đurić.

Imajući to u vidu, šef srpske diplomatije posebno je naglasio važnost uloge UNMIK-a, kao nosioca okvira za održavanje mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

Na sastanku je bilo reči i o najaktuelnijim političkim i međunarodnim temama, kao i o saradnji u multilateralnim organizacijama i forumima. 

Osvrnuvši se na istorijat učešća Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije, Đurić je istakao da je Srbija na prvom mestu među zemljama kontributorima u regionu Jugoistočne Evrope, imajući u vidu broj naših mirovnjaka angažovanih širom sveta.

Prema rečima Đurića, to je doprinelo da Srbija bude pozicionirana kao odgovoran i kredibilan partner u očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

Današnji susret ministar Đurić iskoristio je i da sagovornicu informiše i pozove da prisustvuje događaju na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine UN posvećenom predstojećoj međunarodnoj izložbi Ekspo 2027 čiji je naša zemlja domaćin, na kojoj će, osim same manifestacije, biti promovisana i Srbija kao zemlja inovacija, novih tehnologija i digitalizacije. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()