Generalni sekretar NATO: Održan sastanak povodom situacije na Kosovu

KFOR će uvek preduzeti neophodne radnje da održi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

29.09.2023. 15:43
  • Podeli:
zastave_nato_anadolija 1-63e2759b2dc47.webp Foto: Anadolija

Saveznici NATO-a sastali su se danas i izrazili duboku zabrinutost zbog tenzija na severu Kosova. NATO misija KFOR će uvek preduzeti neophodne radnje da održi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Severnoatlantski savet sastao se danas kako bi razgovarao o situaciji na Kosovu. Saveznici su izrazili duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija na severu Kosova, navodi se u saopštenju.

"NATO misija KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova. Uvek ćemo preduzimati sve neophodne radnje da održimo bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno i u skladu sa našim mandatom UN.

Od maja smo pojačali prisustvo i držanje KFOR-a. Severnoatlantski savet je samo juče ovlastio dodatne snage za rešavanje trenutne situacije.

Nastavićemo da se staramo da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da KFOR ispuni svoj mandat. Spremni smo da izvršimo dalja prilagođavanja položaja KFOR-a prema potrebi.

KFOR nastavlja da blisko sarađuje sa svim relevantnim akterima u Beogradu i Prištini, kao i sa Misijom EU za vladavinu prava (EULEКS), OEBS-om, Misijom UN na Кosovu i diplomatskom zajednicom.

Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Nastavljamo da apelujemo na Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključno za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost u regionu."

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()