Milivojević: Rezultat sastanka u Briselu je normalizacija dijaloga

Milivojević je naveo da EU ima ulogu posrednika

01.03.2023. 12:25
  • Podeli:
vučić kurti profimedia brisel-63fa401b9612d.webp Foto: Profimedia

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je danas da je glavni rezultat sastanka u Briselu vraćanje dijalogu između Beograda i Prištine, kao i da je na prvom mestu ispunjenje Briselskog sporazuma i formiranje ZSO.

"Briselski sporazum je prethodno pitanje i to najbolje oslikava američka reakcija koja insistira na tome, jer je i američkoj strani jasno da nema proboja u dijalogu ukoliko se ne ispune ranije preuzete obaveze", rekao je Milivojević za Tanjug. 

Komentarišući poziciju Srbije on je rekao da ima prostora za 'manevre' uprkos tome što zapadne zemlje insistiraju da se prihvati kosovska državnost. 

"Srbija ima centralno mesto u regionu i nijedan interes zapadnih centara ili bilo koga ne može da se realizuje ako se izuzme Srbija", rekao je Milivojević. 

On je naveo da je rezolucija 1244 i dalje na snazi i da Srbija može da se pozove na nju. 

"U Briselu nije dovedeno pitanje KiM kao protektorata UN i rezolucija 1244. To je takođe manevarski prostor koji se ne može preskočiti i ono na čemu Srbija bazira svoju odbranu", zaključio je Milivojević. 

Milivojević je naveo da EU ima ulogu posrednika i dodao da će naredni sastanci biti posvećeni realizaciji delova evropskog plana. 

"Posao EU je da normalizuje dijalog, da stvori uslove za njegovo odvijanje i da ponude nekakav papir na osnovu koga bi se razgovaralo, to smo dobili u Briselu, on je obznanjen", izjavio je on.  

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()