Petković: Bezumna politika Prištine me sprečila da budem na Vaskrs s narodom na Kosmetu

Na našoj svetoj kosmetskoj zemlji danas je ugroženo sve što je srpsko, napisao je Petković

05.05.2024. 09:33
  • Podeli:
Petar Petković Tanjug TARA RADOVANOVIĆ (2)-648d7151b5362.webp Foto: Tanjug/TARA RADOVANOVIĆ

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je danas Vaskrs, istakavši da je i ove godine želeo da radost najvećeg hrišćanskog praznika podeli s našim narodom na Kosovu i Metohiji, ali da mu je "bezumna politika Prištine to onemogućila". 

"Radilo se o poseti za praznik koji sam po sebi nosi poruku mira, ljubavi i razumevanja, među svim ljudima dobre volje, bez obzira na veru ili naciju. I upravo te poruke sam želeo, zajedno sa našim narodom, da uputim iz Visokih Dečana, koji su naš stožer i vekovni svetionik. Ali, bez obzira na fizičku razdvojenost, čvrsto i nepokolebljivo, uvek, pa i danas, na ovaj veliki praznik, ja sam sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji", naveo je Petković u vaskršnjoj čestitki.

On je čestitao Vaskrs, u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i u svoje ime, patrijarhu Porfiriju, episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima pravoslavne veroispovesti, posebno srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. 

"Vaskrs je praznik koji nas ujedinjuje oko tradicionalnih, duhovnih i moralnih vrednosti ljubavi, pravde, razumevanja i zajedništva, koje su bliske svim ljudima i koje predstavljaju nesalomivi duhovni stožer i trajni imenitelj postojanja i trajanja srpskog naroda", napisao je Petković.

"Poruke velikog praznika Hristovog vaskrsenja podsećaju nas da je u dubokim istorijskim brazdama srpskog imena, kroz našu vekovnu istoriju, zapisano suprotstavljanje nepravdi i nasilju, koje se sprovodilo, a sprovodi se i danas, nad našim nacionalnim identitetom, imenom, i našom svetom prvoslavnom verom. Na našoj svetoj kosmetskoj zemlji danas je ugroženo sve što je srpsko, ali upravo tu, na tim prostorima, začet je i iznedren neprolazni plod našeg večnog nacionalnog i državnog dostojanstva i naše nepokolebljive odlučnosti da sve što je naše branimo i sačuvamo mirnim putem, oslanjajući se na snagu zajedništva i odlučnosti da se suočimo sa svim savremenim i budućim izazovima", naveo je Petković. 

On je poručio je da je "Hristova pobeda za nas nada, koja nam u svom jedinstvenom značenju uvek i iznova poručuje da istrajemo u afirmaciji dobra, ne gubeći veru u bolje i srećnije sutra i u novi život, koji uvek dolazi posle stradanja".

"Okrenimo se, zato, miru, zajedništvu i čovekoljublju i učinimo sve da nam praznična radost bude čista i potpuna, kako bi istinski svedočili Hristovom Vaskrsenju. A  Kosovo i Metohija, doveka kao deo Srbije, ostaje naše pamćenje, naše saborno odredište, gde čuvajući naša ognjišta i naše svetinje mi danas temeljimo našu budućnost", poručio je Petković.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()