Petorka za vikend u Beogradu: Lajčak, Eskobar i diplomate sastaju se sa Vučićem

Svrha posete je konkretan napredak u implementaciji Sporazuma o putu normalizacije i deeskalaciji nakon najnovijih dešavanja, rekao je Stano.

17.10.2023. 13:13
  • Podeli:
lajčak sa eskobarom i ostalima @MiroslavLajcak-6511d6b72042e.webp Foto: X@MiroslavLajcak

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke, Italije, u subotu 21. oktobra dolaze u posetu Beogradu i Prištini, na razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, potvrdio je za RTS portparol EU Peter Stano.

Stano je naveo da delegaciju čine Emanuel Bon, savetnik predsednika Francuske, Jens Pletner, savetnik nemačkog kancelara, Frančesko Talo, savetnik italijanske premijerke, kao i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Svrha posete je konkretan napredak u implementaciji Sporazuma o putu normalizacije i deeskalaciji nakon najnovijih dešavanja, rekao je Stano.

Naglasio je da EU, njene države članice i SAD snažno podržavaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, i evropsku budućnost regiona.

"Imamo jasna očekivanja da će strane nastaviti proces normalizacije i ispuniti svoje obaveze bez odlaganja ili uslova", poručio je Stano.

Članovi velike petorke boravili su u Srbiji 20. januara povodom sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine, a tema razgovora bio je francusko-nemački plan, koji je kasnije dogovoren u Ohridu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()