Politički dijalog Berlina i Beograda veoma intenzivan, odnos sa Prištinom ima centralnu ulogu

Želimo da pratimo Srbiju na njenom putu ka EU. Srbija je važan deo evropske porodice i radujemo se danu kada budemo mogli da pozdravimo Srbiju među članicama EU, poručila je nemačka ambasadorka

28.10.2022. 10:40
  • Podeli:
Anke Konrad_Aleksandar Vučić_Foto Amir Hamzagić Pixsell-1666946155560.webp Foto: Amir Hamzagić / Pixsell

Politički dijalog Berlina sa Beogradom veoma intenzivan, a dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ima centralnu ulogu kada je u pitanju stabilnost Zapadnog Balkana, ocenila je ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Taj dijalog ima ključnu ulogu i za oslobađanje resursa Beograda i Prištine za centralne zadatke razvoja i za proces približavanja Evropskoj uniji, rekla je Konrad u intervjuu za Blic.

"Ti ciljevi se ne smeju izgubiti iz vida. U potpunosti podržavamo koordinirajuću ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka. Podsticaj za napredak u dijalogu mora doći iz Beograda i Prištine", rekla je Konrad.

Na pitanje da li će pritisci na Srbiju da uvede sankcije Ruskoj Federaciji biti pojačani nakon formiranja vlade Srbije, Konrad podseća da Nemačka, kao i mnogi drugi EU partneri, pozivaju Srbiju da to učini kao deo daljeg približavanja EU.

"To očekivanje prema Srbiji, koja se opredelila za EU, je više puta izraženo i to je više puta uradio kancelar Olaf Šolc, ministarka spoljnih poslova Nemačke Analene Berbok, pa i ja. To očekivanje i dalje postoji", dodaje ona.

Odgovarajući na pitanje da li se u Srbiji može uskoro očekivati poseta kancelara Šolca, Konrad kaže da je politički dijalog Nemačke i Srbije veoma intenzivan i podseća da je pre tri dana u Beogradu boravila ministarka za evropske poslove Nemačke Ana Lirman, a pre nekoliko nedelja i parlamentarna državna sekretarka u Saveznom ministartsvu privrede i zaštite Franciska Brantner.

Podseća i da je šefica nemačke diplomatije Analena Berbok prošle nedelje vodila telefonski razgovor sa ministrom Nikolom Selakovićem.

"Radujemo se učešću premijerke Ane Brnabić na samitu u Berlinu sledeće nedelje, čiji će domaćin biti kancelar Šolc", dodala je ambasadorka.

Konrad po pitanju problema rastućih cena energije i smanjena dostupnosti nekih izvora kaže da je jasno da se to može rešiti samo ukoliko u rešavanju učestvuju svi zajedno.

Navodeći da se o problemu energije razgovara i u EU, Konrad kaže da je za Uniju važno pitanje kako mogu podržati zemlje Zapadnog Balkana po pitanju energetske bezbednosti.

"Jasno je da diverzifikacija izvora energije kroz širenje obnovljivih izvora energije i na primer korišćenje punog potencijala vetra i sunca igra centralnu ulogu u pronalaženju rešenja", rekla je Konrad.

Komentarišući svojih prvih mesec dana mandata u Beogradu, Konrad kaže da se oseća dobrodošlo u Srbiji i da je impresionirana raznolikim angažmanom nemačkih institucija i kompanija ovde.

"Želimo da aktivno pratimo Srbiju na njenom putu ka EU. Srbija je za nas važan deo evropske porodice i radujemo se danu kada budemo mogli da pozdravimo Srbiju među članicama EU", poručila je Konrad.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()