Putin naredio prekid vatre 6. i 7. januara

Naređenje dolazi nakon telefonskog razgovora sa Erdoganom i apela ruskog patrijarha Kirila

05.01.2023. 16:32
  • Podeli:
Vladimir Putin_Foto Sergey Guneev_Sputnik_Kremlin Pool Photo via AP_Tanjug (1)-63a82e6f2e1a1.webp Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / Tanjug

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je danas ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede dvodnevni prekid vatre duž cele linije fronta sa Ukrajinom sa početkom u ponoć 6. januara.

Putin se odazvao apelu ruskog patrijarha Kirila

Rusija je pozvala Ukrajinu da proglasi prekid vatre i dozvoli narodu da prisustvuje službama na Badnje veče i Božić.

 „S obzirom na apel njegove Svetosti Patrijarha Kirila, poručujem ministru odbrane Ruske Federacije da uvede režim prekida vatre na celoj liniji fronta u Ukrajini od podneva 6. januara do kraja 7. januara“, saopštio je Putin, prenosi RIA novosti.

Ruske trupe moraju prekinuti vatru na 36 sati tokom Badnjeg dana i Božića sa početkom od 12:00 časova 6. januara.
Kremlj je naveo da u područjima borbenih dejstava živi veliki broj građana koji ispovedaju pravoslavlje, pa Rusija poziva ukrajinsku stranu da im pruži mogućnost da „prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče, kao i na Dan rođenja Hristovog“.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je ranije danas na božićni prekid vatre u Ukrajini i Donbasu, od ponoći 6. januara do 7. januara u 12 sati po moskovskom vremenu, preneo je  TASS. 

On je rekao da je to potrebno kako bi pravoslavni vernici mogli da prisustvuju crkvenim službama za Badnji dan i Božić, objavljeno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Erdogan razgovarao sa Putinom i Zelenskim o primirju

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan telefonom razgovarao sa Vladimirom Putinom koje je predložio jednostrani prekid vatre u Ukrajini.

Nakon tog razgovora, Erdogan je razgovarao i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kome je saopštio da je Turska spremna da posreduje u mirovnim pregovorima između Moskve i Kijeva.

U saopštenju iz Erdoganove kancelarije navodi se da je Turska takođe ponudila diplomatsku podršku u vezi sa nuklearnom elektranom u Zaporožju.

Turska je ranije delovala kao posrednik zajedno sa Ujedinjenim nacijama u sklapanju sporazuma kojim je omogućen izvoz žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()