SPC od rimokatoličke crkve dobila hram u Beču

Crkva se nalazi u stambenoj četvrti u 12. bečkom okrugu, u okviru kojeg je stambeni kompleks sa više od 70 ulaza.

27.09.2022. 20:45
  • Podeli:
bečka crkva zoran mirković tanjug-1664302338864.webp Foto: Zoran Mirković/Tanjug

Srpska pravoslavna crkva dobila je u utorak od rimokatoličke crkve hram u Beču, župsku crkvu Am Šepfverk posvećenu Svetom Franji Asiškom.

Hram predao bečki nadbiskup kardinal Šenborn

Zajedničkom molitvom rimokatoličkih i pravoslavnih vernika započela je svečana ceremonija primopredaje crkve.

Hram je lično predao bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn vladiki austrijsko-švajcarskom Andreju.

Svečanosti su prisustvovali mitropolit dabrobosanski Hrizostom, vladika braničevski Ignatije, dizeldorfski i cele Nemačke Grigorije, bregalnički Marko.

Odluku o predaji crkve doneo je jednoglasno katolički župski savet i savet za upravljanje imovinom u saglasnosti sa rukovodstvom Bečke nadbiskupije.

U vreme kada je osnovana parohija 1982. godine, u naselju Am Šepfverk u 12. bečkom okrugu je živelo oko 5.000 katolika.

Parohija je projektovana kao sastavni deo novog stambenog kompleksa, ali je u poslednjih nekoliko decenija broj katolika pao na nešto manje od 1.000.

Istovremeno se povećao udeo stanovnika pravoslavne veroispovesti, pa je prenos župske crkve koja je građena od 1979. do 1981. godine na Srpsku pravoslavnu crkvu prihvatljiv i istovremeno garantuje očuvanje hrama u vidu hrišćanske bogomolje, zaključeno je odlukom o predaji hrama.

Crkva se nalazi u 12. bečkom okrugu

Crkvu u Majdlingu je Nadbiskupija prodala Eparhiji za 200.000 evra, a pored hrama dobijen je plac od dve i po hiljade kvadratnih metara, sa više od 1.000 kvadrata na dva nivoa, a tu spadaju i tri stana u susednoj stambenoj zgradi.

Crkva se nalazi u stambenoj četvrti u 12. bečkom okrugu, u okviru kojeg je stambeni kompleks sa više od 70 ulaza.

Ovo nije prvi put da bečka nadbiskupija predaje jednu od svojih crkava zbog smanjenja broja sopstvenih vernika Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Tako je crkva Nojlerhenfeld poklonjena Srpskoj pravoslavnoj crkvi u maju 2014. godine i od tada je hram Rođenja presvete Bogorodice, u koji dolazi veliki broj vernika.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()