Srpska lista: Ponovo upad u prostorije Kancelarije za KiM, zaposlenima dat rok od tri dana da se isele

Ovim povodom oglasio se i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković

22.08.2023. 13:32
  • Podeli:
Srpska lista_Goran Rakić_Foto Tanjug_Dopisništvo KiM-6471e041d3c2b.webp Foto: Tanjug / Dopisništvo KiM

Srpska lista obavestila je međunarodnu zajednicu da su, kako navode, predstavnici nelegitimnog "Kurtijevog gradonačelnika" ponovo ušli u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Službe Direkcije Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovsko-Mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad Vučitrn u naselju Bošnjačka mahala, u Kosovskoj Mitrovici.

Prilikom upada zaposlenih ovih ustanova su obavešteni da moraju da napuste svoja radna mesta i da se isele iz zgrade u roku od tri dana, navodi Srpska lista u saopštenju.

"Na poziv međunarodne zajednice da nelegitimni gradonačelnici rade sa alternativnih lokacija oni su otišli korak dalje i žele da oduzmu i naše prostorije, pa u tom postupku svoju osionost i demonstriranje sile pokazuju tako što ne poštuju sopstvene zakone i pravila te dokument dostavljaju na albanskom jeziku", navodi Srpska lista.

Međunarodne predstavnike pitaju da li se na ovaj način poštuje njihov poziv da nelegitimni gradonačelnici rade samo administrativne poslove i da ne donose političke odluke protiv građana opština na čije su čelo postavljeni.

Petković: Nećemo dozvoliti da bude ugrožena egzistencija ljudi

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je Erden Atić, po direktnom nalogu Aljbina Kurtija, poslao svoje predstavnike u ovu zgradu i ultimatumom direktno ugrozio egzistenciju i pravo na rad za oko 40 zaposlenih, koji, ističe, pružaju usluge, kako Srbima, tako i Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima.

“Institucije koje se nalaze u ovoj zgradi, poput Pio fonda pružaju usluge iz oblasti penzijskog, invalidskog osiguranja za više desetina hiljada korisnika svih nacionalnosti, dok od rada odeljenja Centra za socijalni rad zavisi čak 120 socijalno ugroženih porodica. Ultimatumom i najnovijim potezom Atić i njegov gazda Kurti žele da direktno ugroze egzistenciju ovih ljudi i njihovo pravo na rad i ostvarivanje pomoći. Takav scenario im nećemo dozvoliti, kao što nećemo dozvoliti da bude ugrožena egzistencija za desetine zaposlenih i hiljade korisnika socijalnih pomoći koji zavise od rada ovih institucija koje Atić želi da iseli i zatvori“, rekao je Petković.

Ističe da ovakvi “jednostrani, protivpravni i nelegalni potezi lažnog gradonačelnika, za koga ni Srbi ni Albanci nisu glasali“, dovode do novog podizanja tenzija i izazivanja krize na terenu i ne idu u pravcu nikakve deeskalacije, već direktne eskalacije.

Ističe da je reč o direktnoj pretnji po mir i stabilnost, a da međunarodna zajednica ćuti i nemo posmatra ovakve poteze.

“Dok smo nedeljama slušali međunarodne predstavnike da nelegitimni i lažni gradonačelnici neće donositi nikakve izvršne odluke, svakoga dana na terenu svedoci smo nasilnih i protivpravnih poteza Kurtijevih gaulajtera protiv srpskog naroda, a kojima je jedini cilj da sa severa Kosova i Metohije proteraju sve srpsko“, rekao je Petković.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()