Stano: Aspektima uredbe baviti se u okviru dijaloga, omogućiti period tranzicije

Portparol Evropske komisije traži da se rešenje pronađe putem pregovora

29.01.2024. 13:50
  • Podeli:
profimedia-0791442314 peter stano-657c2d1147422.webp Foto: Profimedia

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da uredba centralne banke u Prištini o gotovinskim operacijama izaziva zabrinutost u vezi sa uticajem koji će imati na zajednice sa srpskom većinom na KiM i poručio da EU poziva da se omogući dovoljno dug period tranzicije, koji omogućava da se pronađe rešenje putem pregovora. 

"Imajući u vidu potencijalne posledice ove uredbe na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, EU očekuje da će se aspektima koji se odnose na srpsku zajednicu na KiM baviti u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU", rekao je Stano za Tanjug. 

Stano je naveo da je EU primila k znanju uredbu centralne banke u Prištini o gotovinskim operacijama koja, kako je naveo, ima za cilj smanjenje falsifikovanog novca, očuvanje finansijske stabilnosti, kao i povećanje transparentnosti tokova gotovine na KiM.

"Ipak izaziva zabrinutosti u vezi sa uticajem koji će imati na zajednice sa srpskom većinom, posebno škole i bolnice, za koje se trenutno ne čini održivim nijedan alternativni proces. Uredba će, takođe, imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate/finansijsku pomoć od Srbije", poručio je Stano.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se nedavno sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije EU, a jedna od glavnih tema razgovora bila je uredba centralne banke u Prištini prema kojoj je od 1. februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i Metohiji i da ta mera stupa na snagu 1. februara, što bi značilo zabranu upotrebe dinara.

Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mere Prištine za onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM usmerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak pre svega srpskog stanovništva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()