Stano: Lajčak nije bio neuspešan, napredak zavisi od Beograda i Prištine

On je dodao da EU smatra Ohridski sporazum pravno obavezujućim i da za njih to nikada nije bilo pitanje potpisivanja

29.04.2024. 15:29
  • Podeli:
profimedia-0791442314 peter stano-657c2d1147422.webp Foto: Profimedia

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas, govoreći o mandatu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, da to što dve strane nisu napredovale u procesu normalizacije nije zbog neuspeha EU kao posrednika, već zbog neuspeha Beograda i Prištine da to ostvare. 

Stano je na brifingu za novinare u Briselu naglasio da napredak u dijalogu zavisi od spremnosti dve strane za napredak i kompromis i poručio da će Brisel biti prisutan, bez obzira na mandat izaslanika. 

On je naglasio da EU, kao posrednik u dijalogu, ima ulogu da pomogne Beogradu i Prištini da postanu deo tog bloka, ponašaju se na evropski način i "pronađu kompromisna rešenja o važnim pitanjima za svoje građane".

"Činjenica da to do sada nisu bili u stanju da urade i napreduju u procesu normalizacije nije zbog navodnih neuspeha EU kao posrednika, već zbog njihovog neuspeha da isporuče. Bićemo tamo i van mandata jednog specijalnog izaslanika EU", rekao je Stano odgovarajući na pitanje novinara povodom toga što Lajčak odlazi u septembru na mesto ambasadora EU u Švajcarskoj, a da nije postigao pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine koji su prihvatile dve strane. 

On je dodao da EU smatra Ohridski sporazum pravno obavezujućim i da za njih to nikada nije bilo pitanje potpisivanja. 

"Ovaj sporazum je pravno obavezujući i nema boljeg izraza činjenice da je pravno obavezujući od toga što je postao sastavni deo pristupnog puta i Srbije i Kosova. Ako ne krenu sa primenom, oni škode sebi, svojoj evropskoj budućnosti i koristima koje bi njihovi građani mogli da izvuku iz napredovanja u dijalogu", rekao je Stano.

On je dodao da je Lajčak, delujući u ime visokog prestavnika EU i same EU, uz podršku 27 država članica, dao sve od sebe da se dođe do rezultata u dijalogu i da se zato ne može smatrati neuspehom to što dve strane nisu potpisale sporazum. 

Stano je, na pitanje koje je lekcije EU naučila tokom mandata Lajčaka, koji će od septembra preuzeti mesto ambasadora EU u Švajcarskoj, rekao da je "jedna vrlo jasna lekcija - da ako stane nisu voljne da napreduju, niko ne može da ih na to natera".

On je podsetio da je specijalni izaslanik EU "novi instrument" koji ranije nije postojalo, već je sve radio visoki predstavnik EU, što pokazuje, naveo je Stano, koliko EU posvećuje pažnje ovom pitanju i koliko želi da pomogne time što, voljom 27 država članice, određuje osobu da se posebno bavi napretkom Beograda i Prištine u dijalogu na svakodnevnom nivou. 

"Tako da nije tačno da se dosadašnji slabi rezultati predstavljaju kao neuspeh gospodina Lajčaka", rekao je Stano.

On je naglasio da EU ima međunarodni mandat u tome i da će se on nastavitii, bio visoki predstavnik Žozep Borelj ili neko drugi. 

Stano je dodao da specijalni izaslanik nastavlja da radi svoj posao i posvećuje se brojnim sastancima kako bi se rešilo pitanje dinara na KiM i ponovio da u dijalogu nije pitanje šta EU mora da uradi, nego dve strane. 

"Nekome možete pomoći samo onoliko koliko je spreman da prihvati pomoć. Partneri su se dobrovoljno izjasnili da jednog dana žele da uđu u EU.

To im donosi obavezu da se ponašaju na evropski način, da napreduju. Pomažemo im jer su nas pitali, imamo mandat od njih i međunarodne zajednice da budemo posrednik. 

Ali, kao što bi vam rekao svaki posrednik, nivo onoga što možete postići zavisi od sposobnosti i volje strana da naprave kompromis. To radimo i nećemo odustati od toga, ali možete ponuditi samo onoliko koliko su oni spremni da prihvate", rekao je Stano.

On je naglasio da EU želi da pomogne partnerima koji žele da budu njeni članovi, a na pitanje da prokomentariše kritike iz Evropskog parlamenta na račun Lajčaka, Stano je rekao da određeni članovi imaju kritičke stavove, dok drugi nemaju, što ima veze i sa njihovim partijsko-političkim opredeljenjem. 

"Ali ono što čujemo veoma glasno je da svaki put kada se vodi diskusija u EU o dijalogu Kosova i Srbije ili dijalogu Beograda i Prištine, postoji velika podrška i uvažavanje zemalja članica EU, vlada država članica EU koje predstavljaju države članice kada je u pitanju spoljna politika. Oni biraju, podržavaju i kontrolišu specijalnog izaslanika. Tako da mogu samo da kažem da je Lajčak do sada imao i ima punu podršku zemalja članica EU", naglasio je Stano. 

Ponovio je da, ako EU pokušava da pomogne partnerima, a oni to ne žele i stalno dolaze "upirući prstom u druge, sa postavljanjem novih prepreka, delujući jednostrano bez koordinacije, bez konsultacija, onda možete učiniti samo onoliko koliko vam oni dozvoljavaju".

Stano je naglasio da su države članice do sada bile veoma ujedinjene kada je reč o naporuma Lajčaka i Borelja po pitanju dijaloga Beograda i Prištine. 

Na pitanje da li postoji rok za imenovanje novog specijalnog izaslanika EU i kada će visoki predstavnik EU Žozep Borelj objaviti prijave za tu funkciju, Stano je naglasio da je reč o internom radu u Savetu EU i da ne može da ulazi u vremenske okvire. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()