Švajcarska preuzela komandu nad transportom osoblja i materijala za Misiju Kfora

Švajcarski kontigent sada broji 215 vojnika.

12.04.2024. 22:15
  • Podeli:
NATO Kosovo Force - KFOR kfor facebook-653643b5cb382.webp Foto: Facebook@NATO Kosovo Force - KFOR

Švajcarska je preuzela komandu nad transportom osoblja i materijala za celu Misiju Kfora, povećavši broj švajcarskih vojnika u Misiji za 20, saopšteno je iz švajcarske Vlade.

Švajcarski kontigent sada broji 215 vojnika.

Kako se navodi u saopštenju, danas je raspoređen kontigent pod komandom pukovnika Sajrusa Vagnera, a dodatne snage će omogućiti Švajcarskoj da preuzme vođstvo nad multinacionalnom transportnom kompanijom Kfora.

Dodaje se da će na zaj način Švajcarska povećati doprinos bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

U saopštenju se navodi da su prošlu godinu obeležili različiti događaji u oblastima vojne izgadnje mira širom sveta, uključujući KiM.

''U tom smislu, Kfor nastavlja da igra ključnu ulogu kao garant bezbednosti i stabilnosti u regionu, što je u interesu bezbednosne politike Švajcarske", stoji u saopštenju.
Saopšteno je da je ''promovisanje mira'' u međunarodnom kontekstu jedan od tri misije švajcarske vojske i da trenutno oko 300 članova osoblja, uključujući vojnike i oficire, doprinosi održanju mira u 18 zemalja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()