Vučić govorio na zajedničkoj sednici dveju vlada: Odnosi Srbije i Republike Srpske ne smeju nikad da trpe

Nikada se u Srbiji ne sme čuti loša reč o Srpskoj i obrnuto, kao ni o onima koji vode Srbiju i Srpsku, poručuje Vučić

08.06.2024. 13:24
  • Podeli:
Tan2024-06-0812311004_7 aleksandar vučić foto vladimir šporčić-66643ee02fabe.webp Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

 Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Republika Srpska nikad nisu prekršile dogovor postignut pre 10 godina, da bez obzira na različita mišljenja - nikad ne smeju da trpe odnosi Srbije i Srpske.

"Dodik je rekao jednu važnu stvar oko koje smo se mi dogovorili još pre 10 godina, analizirajući sve naše greške iz istorije. Pre 10 godina napravili smo prvi dogovor koji nikada nismo prekršili, a to je da Srbija i Srpska, bez obzira na to hoćemo li nekada imati različita viđenja stvari, drugačije mišljenje po određenim pitanjima, hoćemo li nekada lično biti u najboljima, ponekad ne u najboljim odnosima - da nikada ne smeju da trpe zbog toga naši odnosi", istakao je Vučić, na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, u okviru Svesrpskog sabora u Beogradu.

Naglasio je da taj dogovor podrazumeva se nikada u Srbiji ne sme čuti  loša reč o Srpskoj i obrnuto, kao ni o onima koji vode Srbiju i Srpsku.

Vučić je podsetio da je bilo i perioda kada smo postavljali zidove na Drini. 

"Da vas ne podsećam na to da smo se stideli naretko svog naroda iz Krajine, kojima smo zatvarali prilaze centrima naših gradova i davali im samo pravo da se kreću autoputevima, kao i do toga da uvek imamo nešto da kažemo onima s one strane Drine", rekao je Vučić.

Naglasio je da je ponosan na to što je rođen u Beogradu, ali da nije nikada zbog toga govorio da je bolji ili veći od nekog drugog i podsetio da ima poreklo sa druge strane Drine.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

"Samo za nas Srbe koriste različite prisvojne prideve, kao nadimke. Pa imamo i hrvatske Srbe i bosanske Srbe, crnogorske Srbe, i ovakve i onakve. Mi ovde imamo u Vladi Srbije i Hrvate, a jesmo li nekada rekli srpski Hrvati? Niste nikada mogli da čujete takvu sintagmu ili bilo šta slično. To samo za Srbe važi. To je valjda ostalo još iz onog vremena Nezavisne države Hrvatske, kad su se ponosili nekim srpskim generalima u ustaškoj vojsci", rekao je Vučić.

Dodao je da verovatno i sada računaju da "takvih dobrih Srba ima svuda".

"Imamo mi takvih nekoliko i na Kosovu i Metohiji, srećom svega nekoliko, jer naš junački narod na Kosovu i Metohiji nikada nije i nikada neće dozvoliti da ostane bez svog imena, srpskog imena i prezimena i bez svoje srpske države. Ma koliko teško bilo, a pred nama su teški dani", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je srpski nacionalni interes ekonomija bez koje, kako je rekao, nema ni očuvanja ćiriličkog pisma, ni očuvanja jezika.

"Srpski nacionalni interes je nešto o čemu smo ovde danas, čini mi se, možda ne sasvim dovoljno govorili, a to je ekonomija. Mi smo to nazvali EXPO 27. Ekonomija je suština i prva tačka nacionalne bezbednosti. Ekonomski napredak je od vitalnog interesa i daje nam snagu", rekao je Vučić i dodao da to znači i privlačenje novih investitora.

On je dodao da je to oblast u kojoj mora više da se radi sa svima u regionu - BiH, Severnoj Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom, Pištinom u okviru Cefte, ali i sa svim evropskim partnerima. Vučić je podsetio da je Srbija bila suočena sa teškim pritiscima po pitanju članstva Kosova u Savet Evrope, navodeći da Priština nije ispunila ništa od predviđenog ni Briselskim, niti Ohridskim sporazumom.

"Istovremeno, donošenje rezolucije o Srebrenici, za koju mi ne krijemo da je bila poprište ili mesto događanja užasnih i jezivih stvari, i to na najsnažniji mogući način osuđujemo, ali na jedno pitanje nikada nismo mogli da dobijemo odgovore. Ako je 2015. godine doneta generalna rezolucija o genocidu počinjenom u svim delovima sveta, zbog čega je moralo da se donosi specifično osam lii devet godina kasnije", upitao je Vučić.

Tanjug/Marko Đoković

Kaže da nije dobio odgovor ni na pitanje da li je ta rezolucija o Srebrenici donela mir unutar BiH i u regionu.

"Ne, donela je radost jednima, a donela je bes i gnev na drugoj strani. A onda dolazimo do ključnog trećeg pitanja, a što ste onda donosili tu rezoluciju? Pa upravo zbog toga, da bismo se mi međusobno sukobljavali, a da bi onda dolazili veliki mirotvorci iz Evrope i sveta koji će da nam drže lekcije i lupaju packe po sopstvenom nahođenju, onako kako misle da to njima odgovara", rekao je Vučić.

Vučić je poručio da Srbija mora da bude otvorena za razgovor sa svima, dodajući da se i u deklaraciji jasno govori o evropskoj perspektivi.

"Mi moramo da sarađujemo sa našim partnerima na zapadu, dopalo se to nekome ili ne, jer sutradan će svi da traže i svoje plate, ali i da traže svoje mesto u modernom svetu, a čudiće se ukoliko to ne budemo bili u stanju da obezbedimo", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da u samoj deklaraciji postoji jedna tačka koja govori o čuvanju naših tradicionalnih prijateljstava, onih koja smo uvek umeli da čuvamo i u najtežim mogućim vremenima.

Srbija u ponedeljak uplaćuje 10 miliona evra za autoput Bijeljina-Sremska Rača

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u ponedeljak uplatiti deset miliona evra namenjenih za izgradnju autoputa Bijeljina - Sremska Rača.

''Nadamo se uskoro investicionom rejtingu, to bi bio prvi put u istoriji Srbije, ali to bi bio i uspeh Srpske i svakog Srbina'', rekao je Vučić na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske u Beogradu.

On je naveo da je potrebno da se Srbija izbori za mir i napredak sopstvene ekonomije.

''A za jedinstvo naroda smo se danas izborili i molim vas, ne dajmo da nam ga iko ikada sruši'', rekao je Vučić, dodajući da svi oni koji nisu prisustvovali na današnjoj zajedničkoj sednici imaju svoje predstavnike u njemu kao predsedniku, kao i premijeru Srbije.

On je istakao da je u regionu potreban mir.

Tanjug/Marko Đoković

''Nema u deklaraciji razdruživanja. Samo vas molim da milion puta razmislite koliko nam je svima potreban mir. Ja sam rekao Miletu, znam ja za bukače i one koji se zaklinju u kafani. Kao i one koji su mi držali pridike o srpstvu, a kad sam doneo zastavu u UN tražili su da je iznesem, jer je zabranjeno nositi'', rekao je Vučić.

Naveo je da je Srbija Republiku Srpsku ''nikad neće ostaviti na cedilu''.

'Jedino, pokušajte sve mirno i u razgovoru s drugima, i u skladu s Dejtonom da rešavate'', naveo je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()