Vučić: Srbima treba omogućiti da ostanu na KiM, po principima potpisanim 2015.

Predsednik Vučić učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu

17.01.2024. 15:26
  • Podeli:
vucic tanjug-659e9c9a989d6.webp Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Davosu gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu i odakle je preneo utiske drugog dana boravka na ovom samitu.

Na početku svog obraćanja predsednik je najavio otvaranje avio-linije Beograd-Mostar, a u cilju uspostavljanja bliže saradnje između dva grada.

Ovo je plod sastanka sa predsedavajućom Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto sa kojom je, ističe Vučić, imao sastanak o jačanju saradnje dve zemlje. Na sastanku je potvrđeno  da će Srbija učestvovati na sajmu u Mostaru.

Govoreći o situaciji na KiM, Vučić je istakao da je ovo što se dešava najgore ugrožavanje dijaloga sa Prištinom do sada.

"Razgovarao sam sam šefovima nekih obaveštajnih službi kao i sa Miroslavom Lajčakom i zamolio ih da pomognu u tome da se zaustavi Kurtijev pokušaj da uništi dijalog, jer Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija za naše ljude u zdravstvu, prosveti, institucijama Srbije, što bi značilo ne tihi, već glasni odlazak Srba sa Kosova i Metohije", istakao je Vučić.

" Nadam se da odlazak Srba sa KiM nije u interesu, ne samo Evrope, nego ni sveta. Treba da im se omogući da ostanu da žive u svojim kućama, u skladu sa principima koji su potpisani 2015. godine, koje smo potpisali i u skladu sa novim planom za Zajednicu srpskih opština. Ako neko i to hoće da sruši, onda šta Srbima ostaje? ", naveo je Vučić.

Osvrnuvši se na probleme na aerodromu u Beogradu, Vučić je rekao da ovaj problem nije lako rešiti.

"Naš aerodrom je jedan od lepših u Evropi i on raste. Međutim, tu se stvori usko grlo i ljudi su nervozni posebno u letnjim mesecima. Razgovarao sam s tim ljudima o svim detaljima, upoznao ih s problemima. Verujem da će sa više brige i pažnje moći da se obavlja taj posao", rekao je Vučić i dodao da je o ovome bilo reči sa kuvajtskim fondom.

Predsednik je i najavio da najniža plata u Srbi bi trebalo da bude 1.000 evra te da bi takav ekonomski sled događaja našu zemlju osnažio.

"Razgovarao sam sa predstavnicima iz Azije. Iz Azije nam stiže sve veći broj investicija, kako iz Kine, Japana, ali i iz Koreje. I nadam se da će da stiže još više", otkrio je Vučić.

Govoreći o situaciji na KiM Vučić je najavio razgovore sa italijanskim zvaničnicima, ali i drugim prijateljima Srbije.

"Svi će morati da razumeju o čemu je reč, a reč je o progonu srpskog stanovništva sa prostora KiM. Mislim da su svesni posledica, da će pomoći da do takvih stvari ne dođe, nadam se", rekao je Vučić i dodao da je sa Džejsmom O'Brajanom razgovarao duže od dva sata o KiM, kao i sa mađarskom predsednicom Katlin Novak.

Vučić je najavio i dolazak novih arapskih investicija, kao i posetu grčkog premijera Kirijakosa Micitakisa već narednog meseca.

Govoreći o ekonomskim planovima, Vučić je istakao da će predstaviti ono što je planirano da se uradi u narednom periodu. Otkrio je i neke detalje.

"Ove godine očekujem malo veći rast u odnosu na prethodnu godinu. Penzije i plate idu gore na ozbiljan način. Inflacija ide ispod 3 odsto, sve će manje biti problema", rekavši da je prema MMF-ovoj prognozi za Srbiju predviđeno da ima najbolju stopu rasta u regionu. 

Kako bismo bili u potpunosti spremni za EXPO, istakao je Vučić, nezaposlenost ne sme da pređe 10 odsto.

Podsetimo, tokom boravka u švajcarskom gradu Davosu, predsednik Vučić ima i niz bilateralnih susreta sa svetskim i evropskim zvaničnicima, kao i brojnim predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija, navedeno je u saopštenju.

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu počeo je prekjuče i trajaće do 19. januara, a na njemu učestvuje više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera SEF, kao i lideri civilnog društva i stručnjaci.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()