Bećirović i Fon der Lajen: Do sredine decembra slede novi pozitivni koraci EU prema BiH

Predsednica Evropske komisije danas je posetila BiH

01.11.2023. 18:41
  • Podeli:
bećirović lajen tanjug ap-65428d497e3ae.webp Foto: Tanjug/Ap/Armin Durgut

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je nakon susreta sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kazao da je za Bosnu i Hercegovinu veoma bitno da očuva direktnu komunikaciju s ključnim evropskim liderima, prenosi BHRT.

Bećirović ističe da je Ursula fon der Lejen dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i podseća da je ovo njegov drugi zvanični susret s njom za godinu dana.

Nakon što je 15. decembra prošle godine Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status, Bećirović kaže da je i današnji razgovor bio veoma važan i ohrabrujući te da unosi novu dozu optimizma.

On veruje da će do sredine decembra ove godine uslediti novi pozitivni koraci Evropske unije prema Bosni i Hercegovini.

"Uprkos opstrukcijama, napravili smo i određene nove važne korake napred, što je potvrdila danas i predsednica Evropske komisije. Njena poseta ima izrazito veliki značaj jer se dešava uoči objavljivanja izveštaja o napretku. Zajednički interes i vladajućih i opozicionih stranaka mora biti ubrzanje našeg evropskog puta. Svi moraju naučiti da naš evropski put nije pitanje pojedinca, jedne stranke ili jednog mandata. To je strateško i generacijsko pitanje na kojem moramo zajednički raditi", kazao je Bećirović.

Napominje da je predsednici Evropske komisije kazao da bi preporuka te komisije za otvaranje pregovora imala ogroman pozitivni doprinos za jačanje reformskih  procesa u Bosni i Hercegovini.

"To bi bilo veliko ohrabrenje za sve narode i građane u BiH. Početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji otvorilo bi prostor i za suštinske reforme u Bosni i Hercegovini i sve bi to pozitivno uticalo na celo društvo. Posebno sam istakao važnost finansijskog paketa Evropske unije za zemlje zapadnog Balkana. Investiranje šest milijardi eura, od čega bi 20 posto pripalo Bosni i Hercegovini, od velikog je značaja za našu zemlju. Finansijska podrška Evropske unije imala bi pozitivne efekte na životni standard građana a ubrzala bi i ekonomski razvoj zemlje u celini. Takođe, poručio sam da se zbog geopolitičkih izazova u Evropi i svetu, ne sme dozvoliti da Bosna i Hercegovina ostane bez snažne podrške Evropske unije. Put naše zemlje u evropske i euroatlantske integracije nema alternativu", zaključio je Bećirović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()