Orban: Pakt o azilu i migracijama novi ekser u kovčeg Evropske unije

Evropski parlament usvojio je Pakt o azilu i migracijama

10.04.2024. 21:58
  • Podeli:
Tan2023-10-2614032224_5 viktor orban AP PhotoVirginia Mayo-6557c811b8ffa.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 Mađarski premijer Viktor Orban poručio je da je Pakt o azilu i migracijama, koji je ranije danas usvojio Evropski parlament, "novi ekser u kovčeg Evropske unije".

"Jedinstvo je mrtvo, ne postoje sigurne granice. Mađarska neće popustiti pred ludilom masovne migracije. Potrebne su promjene u Briselu kako bi zaustavili migraciju", napisao je Orban na društvenoj mreži X.

Pakt o migracijama i azilu predviđa pravila za upravljanje prijemom i preseljenjem tražilaca azila.

Novim pravilima predviđeni su brže ispitivanje zahteva za azil, uključujući na granicama Evropske unije, poboljšana identifikacija osoba pri dolasku i obavezne provere bezbednosti, ranjivosti i zdravlja za osobe koje neregularno ulaze u EU, kao i bolji odgovor u kriznim situacijama i nova dobrovoljna šema za preseljenje izbeglica iz trećih zemalja.

Države članice mogu da biraju između preuzimanja odgovornosti za podnosioce zahteva za azil, davanja finansijskih doprinosa ili pružanja operativne podrške.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()