Stevandić: Potreban konsenzus naroda u BiH, nećemo dozvoliti da nas targetiraju

U Banjaluci se danas od 10 sati održava posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se razmatra Izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu

18.04.2024. 09:57
  • Podeli:
Tan2023-09-2013485884_6 nenad stevandić foto rade prelić-654807d9cc1d7.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nenad Stevandić izjavio je, povodom današnje sednice parlamenta u Banjaluci, da je Skupština RS ostavila vremena kolegama u Federaciji BiH da se dogovore i zajednički usvoje izborni zakon koji bi, kako je naveo, bio iznad nametanja visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita i iznad intervencionizma.  

Povodom mitinga u Banjaluci pod nazivom "Srpska te zove", na kojem će, kako je najavljeno, večeras biti iskazano nezadovoljstvo zbog inicijative da u UN bude usvojena rezolucija o Srebrenici, Stevandić je rekao da je rezolucija izgubila legitimitet i da Srbi neće dozvoliti da budu targetirani kao narod.

U Banjaluci se danas od 10 sati održava posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se razmatra Izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, koju je formirala Vlada Srpske, kao i predlozi Izbornog zakona, Zakona o imunitetu i referendumu.

Lideri SNSD-a, HDZ-a i stranaka Trojke, koje čine vlast na nivou Bosne i Hercegovine, sinoć su postigli dogovor da u Parlamentarnoj skupštini BiH do idućeg petka bude usvojen Izborni zakon.

Stevandić je objasnio za RTS da se, prema Ustavu BiH, Centralna izborna komisija bavi samo izborima za srpskog člana Predsedništva i Parlamentarnu skupštinu, organe na nivou BiH, dok izborna komisija Republike Srpske ima suvereno pravo da sprovodi izbore za lokalne zajednice, Narodnu skupštinu i predsednika Republike.

"Mi to pravo do sada nismo konzumirali, ali niko do sada nije menjao taj Ustav, ni raniji visoki predstavnici i ti akti su na snazi. Mi radimo po Ustavu, za razliku od onoga što je uradio lažni visoki predstavnik gospodin Šmit", naveo je Stevandić.

On je podsetio da je Šmit nametnuo zakon o kojem nema saglasnosti ni Hrvata, niti Srba, a koji je kritikovala i EU.

"Nismo zatvorili vrata za pregovore. Procenjujemo da je potreban konsenzus naroda u BiH, da je to dobro za evropski put, za građane, za mir i ta vrata oko izbornog zakona nisu zatvorena. Znamo i da kolege iz Federacije nisu bile za nametanje Šmita, ali nemaju hrabrosti da to kažu javno", naveo je Stevandić.

Na pitanje kakve će biti reakcije opozicionih partija na tu temu, Stevandić kaže da su one podeljene među poslanicima i da rukovodstva tu gledaju neki predizborni interes.

"Ali ovde se ne radi o tome šta je bolje za koju partiju, jer je reč o suverenitetu i korišćenju mehanizama koje nam Ustav ostavlja na raspolaganju", napominje Stevandić.

Povodom večerašnjeg velikog mitinga "Srpska te zove" na Trgu Krajine u Banjaluci, Stevandić je rekao da očekuje dolazak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića kao izaslanika.

"Ovaj miting će biti jedan od najvećih skupova, koji će pokazati da postoji manifestna volja naroda, a ne samo ona koja je oličena u poslanicima i odlukama Narodne skupštine, koja je takođe rezultat volje naroda", naglašava Stevandić.

Kad je reč o predlogu rezolucije o Srebrenici u UN, Stevandić je ocenio da je bitno da je rezolucija o Srebrenici već oborena u Savetu bezbednosti UN i da je izgubila legitimitet.

"Sada se nameće kao deo političkih ucena i deo kreacije Zapada koji polako gubi snagu da zadrži kontrolu nad političkim procesima i na neki način da nagradi one koji su odani NATO zemljama", istakao je Stevandić.

 On je istakao da je veliki argument RS to što ne postoji odluka BiH koja traži usvajanje rezolucije od strane Ujedinjenih nacija, već da je to ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija učinio samostalno.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()