Zvicerovi ljudi švercovali kokain: Crnogorska policija raspisala poternicu za šestoricom policajaca

Kriminalna organizacija krijumčarila tri tone kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju

22.03.2023. 11:11
  • Podeli:
radoje zvicer foto  detective-info comuaINFO.jpg Foto: detective-info.com.ua

Crnogorska policija, u okviru nacionalne potrage otvorene još prošlog petka, dok je trajala operacija Specijalnog policijskog odjeljenja i SDT-a, raspisana je za nekoliko policijskih službenika zbog sumnje a su sarađivali sa kavačkim klanom.

Osumnjičeni da su Zvicerovi ljudi

Na spisku nacionalne potrage tako su se našli islužbenici policije Ivano Stamatović i Nebojša Bugarin, a osim za njima dvojicom traga se još, prema ponovoljenoj potrazi, i za službenikom Uprave policije Ljubom Milovićem, koji je crnogorskim službama nedostupan još od leta 2022. godine, pišu podgoričke Vijesti.

Prema pisanju Vijesti, na spisku SDT-a nalazi i Milovićev rođak Dražen Milović iz Nikšića, a traga se i za Cetinjaninom Božidarom Bobom Jabučaninom, ali i za Podgoričanima A. K. i F. Z., kojima SDT krivičnom prijavom stavlja na teret krivično delo – stvaranje kriminalne organizacije.

U višednevnoj velikoj operaciji SPO-a i SDT-a, tokom prošle sedmice, uhapšeno je nekoliko policijskih službenika Potražne jedinice iz Podgorica kojima je, na predlog specijalnog tužioca određen pritvor.

Prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva tom organizacijom je rukovodio odbegli šef kavačkog klana Radoje Zvicer, a da je osumnjičenu ekipu okupio i njima rukovodio odbegli policijski službenik Ljubo Milović.

Hapšenje članova kriminalne organizacije usledilo je nakon što je Specijalno državno tužilaštvo, po nalogu novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, u maju prošle godine ponovo formiralo krivični predmet, a na osnovu podataka koje je EUROPOL još u junu 2021. slao ranijem rukovodstvu Specijalnog državnog tužilaštva.

Šverc kokaina

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odeljenje mesecima su radili na utvrđivanju i uparivanju kontakata, skinutih sa Skaj aplikacije, a EUROPOL je nakon što su shvatili da u Crnoj Gori postoji volja da se kriminalna organizacija do kraja istraži, poslala nove pakete transkripata, koje su članovi ove kriminalne organizacije razmenili tokom kriminalnog delovanja.

Na osnovu podataka EUROPOL-a, ali i dokaza koje su prikupili tokom rada na predmetu, došlo se do sumnji da je ta kriminalna organizacija krijumčarila kokain iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju, a postoje čvrsti dokazi za prekookeansko dopremanje najmanje tri tone skupocenog praha.

Nezvanično je rečeno da je kokain prekookeanskim brodovima dopreman u Luku Bar, a kontingenti su stizali i u luke u Holandiji, Nemačkoj.

SDT kriminalnu organizaciju sumnjiči za krivična dela – stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja.

SDT je početkom januara podigao optužnicu protiv Petra Lazovića, Ljuba Milovića, ali i pripadnika kavačkog klana – Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

Prema navodima optužnice, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore delovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Pred Višim sudom je, 24. februara ove godine, održano ročište za kontrolu optužnice, a očekuje se odluka veća da li je optužnica SDT-a zakonita i opravdana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()