Bajden i Netanijahu razgovarali telefonom: Glavna tema sporazum za prekid vatre i oslobađanju talaca

Izraelski premije preneo je Bajdenu da je Izrael posvećen okončanju rata u Pojasu Gaze "tek nakon što postigne sve svoje ciljeve"

04.07.2024. 20:37
  • Podeli:
džozef džo bajden, banjamin netanijahu - 18 okt 2023 - profimedia-65c91d8ee4cc8.webp Foto: Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom telefonskog razgovora razmotrili su napore da se finalizuje sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa i oslobađanju talaca koje drže palestinski militanti, saopštila je Bela kuća.

Bajden i Netanjahu su takođe razgovarali o nedavnom odgovoru Hamasa, prema saopštenju, prenosi Rojters.

Oni su takođe pozdravili dogovor da se održi sastanak 15. jula između američkih i izraelskih timova za nacionalnu bezbednost, navodi se u saopštenju.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu preneo je Bajdenu da je Izrael posvećen okončanju rata u Pojasu Gaze "tek nakon što postigne sve svoje ciljeve", kao i da će nastaviti indirektne pregovore sa Hamasom o oslobađanju talaca, saopštila je premijerova kancelarija.

U saopštenju se navodi da su Bajden i Netanijahu razgovarali i o današnjoj odluci Izraela da pošalje pregovarački tim da učestvuje u indirektnim pregovorima sa Hamasom o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je Tajms of Izrael.

Netanijahu je čestitao Bajdenu Dan nezavisnosti SAD, navodeći da bez Amerike nema slobode u svetu. 

Bajden je uzvratio da "bez Izraela nema sigurnosti za Jevreje u svetu", navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će šef Mosada Dejvid Barnea uskoro otići na razgovore sa Hamasom, javio je Kanal 13. U međuvremenu, Netanijahu je danas sazvao sastanak kabineta za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarao o poziciji Izraela u indirektnim pregovorima, za koje se očekuje da počnu u narednim danima.

Netanijahu je ranije danas odobrio slanje pregovaračkog tima nakon što je razmotrio Hamasov odgovor na najnoviji predlog Izraela.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()