Bajden u iznenadnoj poseti Kijevu: Šetnja sa Zelenskim dok odjekuju sirene za uzbunu

Američki predsednik stigao u nenajavljenu posetu Ukrajini

20.02.2023. 11:14
  • Podeli:
bajden kijev reuters-63f347b0a14ef.webp Foto: Reuters

Američki predsednik Džo Bajden stigao je u nenajavljenu posetu Ukrajini.

Šetnja pod sirenama za uzbunu

 

Iako Kijevom odjekuju sirene za vazdušnu opasnost, Bajden i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski krenuli su u šenju gradom.

Prošetali su samim centrom grada, a na snimku koji je podeljen na društvenim mrežama vidi se kako ih prati gomila fotoreportera.

Kako pišu američki mediji, Bajden je prvi put u Ukrajini u svojstvu predsednika SAD, a došao je da pruži podršku ukrajinskom narodu.

Uprkos tvrdnjama Bele kuće da Bajden „ne planira“ da pređe u Ukrajinu tokom svog putovanja u Poljsku, planovi za prelazak poljsko-ukrajinske granice počeli su pre više od mesec dana, nakon što je Bajden rekao zaposlenima da želi javno da poseti Ukrajinu kako bi pokazao solidarnost između Sjedinjenih Država i zaraćene Ukrajine dok ona ulazi u drugu godinu rata. 

Politički, ovo putovanje je „moralo da se desi“, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Bele kuće. 

Više puta menjanje lokacije za susret

 

Tokom prošle godine, američka prva dama Džil Bajden, ministar odbrane Lojd Ostin i drugi u američkoj vladi posetili su Ukrajinu ali sam Bajden nije odlazio u posetu iako se više puta spekulisalo da bi mogao da se samo "pojavi" u Kijevu.

Kako pišu američki mediji, Bajdenu je predstavljen niz planova za ovo putovanje u Ukrajinu, potvrdio je visoki zvaničnik Bele kuće direktno upoznat sa putovanjem.

Jedna od ideja bila je sastanak Bajdena i Zelenskog na nepoznatoj lokaciji na poljsko-ukrajinskoj granici. 

Druga ideja je bila da se održi sastanak u Lavovu, zapadnom ukrajinskom gradu koji je nekoliko puta bio pod ruskim vazdušnim napadima od početka rata, ali je i dalje relativno bezbedan u poređenju sa teškim borbama na istočnom frontu.

Na kraju, pišu mediji, Bajden je odabrao Kijev, grad koji simbolično predstavlja ukrajinski otpor jer su ruske snage pokušale da ga bezuspešno osvoje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()