Belgija preuzela predsedavanje Evropskim savetom

U drugoj polovini godine predsedava Mađarska

01.01.2024. 16:06
  • Podeli:
evropski savet brisel tanjug ap-653bb910a9870.webp Foto: Tanjug/Ap/Virginia Mayo

Belgija je danas preuzela rotirajuće šestomesečno predsedavanje Evropskom savetu.

Portal "Šengen viza info" objavio je ranije da je ovo 13. mandat za Belgiju i da će predsedništvo tokom narednih šest meseci raditi na jačanju saradnje članica EU, zaštiti evropskih građana i pripremanju zajedničkih vrednosti.

Belgija će se posebno usredsrediti na održavanje podrške Ukrajini i odbranu glavnih vrednosti EU, uključujući vladavinu prava, demokratiju i jedinstvo.

Predsedništvo posvećuje pažnju i dugoročnoj konkurentnosti EU i želi da uspostavi "održiv, inovativan i otporan digitalni ekosistem" koji će biti na korist svim građanima i kompanijama.

Jedno od važnih pitanja biće energetska i klimatska tranzicija, a pažnja će biti posvećena i izgradnji inkluzivnog i poštenog evropskog društva, jačanju društvenog dijaloga, poštenom kretanju radnika, održivoj socijalnoj zaštiti i mentalnom zdravlju na poslu.

Nakon isteka mandata Belgije 30. juna, rotirajuće šestomjesečno predsedavanje preuzeće Mađarska.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()