Blinken upozorio Hute na posledice ukoliko se ne prekinu napadi u Crvenom moru

Državni sekretar SAD nastavio je danas svoju bliskoistočnu turneju i susrete sa arapskim liderima, u okviru diplomatskih napora da se zaustavi dalje širenje rata u Gazi

08.01.2024. 21:00
  • Podeli:
Tan2024-01-0617011412_0 entoni blinken Evelyn HocksteinPool Photo via AP-6599975f28d42.webp Foto: Tanjug/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas da napadi jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru moraju da se zaustave i dodao da je više zemalja stavilo do znanja da će ta militantna grupa snositi posledice ukoliko se napadi nastave.

Blinken je takođe istakao da smatra da su lideri zemalja Bliskog istoka odlučni da spreče da se konflikt Izraela i Hamasa proširi na region, kao i da svi s kojima je razgovarao shvataju obim tog izazova i "ne očekuju rešenje preko noći", prenosi Rojters.

Državni sekretar SAD nastavio je danas svoju bliskoistočnu turneju i susrete sa arapskim liderima, u okviru diplomatskih napora da se zaustavi dalje širenje rata u Gazi.

Blinken se susreo sa vladarom Abu Dabija, šeikom Mohamedom Bin Zajedom Al Nahjanom i sa saudijskim prestolonaslednikom, princom Muhamedom bin Salmanom, pre odlaska u Izrael, prenosi Rojters.

Blinken je u nedelju posetio Jordan i Katar i pokušao da uveri lidere tih arapskih država da se SAD protive raseljavanju Palestinaca izvan Pojasa Gaze.

On je predočio da umesto toga zvanični Vašington želi da muslimanski susedi Izraela igraju aktivnu ulogu u organizovanju buduće vlasti u Pojasu Gaze.

Američki državni sekretar traži od arapskih država da pokušaju da utiču na smanjenje tenzija između Izraela i Libana, Sirije, Iraka i jemenskih Huta, koje su pojačane nakon izbijanja rata u Gazi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()