Blumberg: Ukrajina nikad neće moći da postane članica NATO

Ukrajini će još dugo biti potrebna podrška Zapada

20.02.2023. 14:02
  • Podeli:
NATO_REUTERS-1668004413324.webp Foto: Reuters

 Ukrajina neće moći da postane deo NATO-a, ali može i dalje da računa na blisko i trajno partnerstvo sa EU i SAD, navodi američka agencija "Blumberg".

Rusija se aktivno priprema za prolećnu ofanzivu

"Ukrajina trenutno ne pobeđuje, a s obzirom na to da se Rusija aktivno priprema za prolećnu ofanzivu, mogli bismo biti mesecima ili čak godinama udaljeni od rešenja sukoba", procenjuje agencija.

U tekstu se navodi da, bilo to pošteno ili ne, Ukrajina naverovatnije neće moći rešiti svoj problem tako što će postati saveznik SAD unutar NATO organizacije.

"Blumberg" navodi da će Ukrajina još dugo godina biti potrebna podrška Zapada, s obzirom da, čak i kada rat završi, uslovi koji su do njega doveli mogu i dalje trajati.

Malo verovatno da će sve članice NATO dati pristanak

"Ruski predsednik Vladimir Putin jasno je dao do znanja da i u slučaju da on ili njegov naslednik budu primorani da pregovaraju o mirovnom sporazumu ili smanje intenzitet sukoba, Moskva kasnije može nastaviti sa neprijateljstvima, ako to smatra potrebnim",  ističe se u tekstu.

Agencija napominje da Ukrajina neće moći ući u NATO jer on ne prima u svoje redove zemlje koje imaju nerešene granične ili teritorijalne sporove, a da se i ne govori o "poluzamrznutim" sukobima na svojoj teritoriji.

"Blumberg" podseća da NATO deluje po načelu konsenzusa i da je vrlo malo verovatno da će se svih 30 članica hteti da se usprotive Rusiji ako se sukob obnovi.

Ove procene izazvale su stručne komentare na društvenim mrežama, poput onih da onda nije jasno zašto je rat u Ukrajini i započet, jer je Rusija tražila dve stvari - da Ukrajina bude vojno neutralna i da se realizuju Minski sporazumi o autonomji teritorije sa većinskim ruskim stanovištvom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()