Bolnice u severnom delu Gaze ostaju bez lekova: Traže humanitarni koridor

Izuzetno teška humanitarna situacija navela je SAD da upute Izraelu jedno od do sada najoštrijih upozorenja

16.10.2024. 17:47
  • Podeli:
Tan2024-10-1015472336_3 bolnica gaza foto ap-670fe793eeed5.webp Foto: Tanjug/AP Photo

Palestinski zdravstveni zvaničnici pozvali su danas na uspostavljanje humanitarnog koridora za tri bolnice u severnom delu Gaze koje su na ivici kolapsa pošto izraelska vojska već skoro dve nedelje drži tu oblast u blokadi usled intenzivnih borbi sa pripadnicima Hamasa.

Lekari bolnica Kamal Advan, Al-Avda i Indonežanske bolnice, odbili su da napuste pacijente uprkos naređenju za evakuaciju koje je izdala izraelska vojska na početku ofanzive na severno područje Džabalija u Gazi pre 12 dana, preneo je Rojters.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu, Crveni krst i SZO da ispune svoju humanitarnu ulogu time što će otvoriti koridor do našeg zdravstvenog sistema", rekao je direktor bolnice Kamal Advan, Husam Abu Safija.

On je naveo da ne mogu da obezbede čak nijedan obrok za 300 članova svog osoblja.

Džabalija, u kojoj je jedan od osam kampova za izbeglice u Gazi, izraelski vojnici su ispraznili početkom rata, ali su se borci Hamasa ponovo ovde rasporedili.

Palestinske zdravstvene vlasti su navele da je u novoj ofanzivi Izraela ubijeno oko 350 Palestinaca u Džabaliji i obližnjim područjima.

Izuzetno teška humanitarna situacija navela je SAD da upute Izraelu jedno od do sada najoštrijih upozorenja da mora popraviti situaciju, ili će se suočiti sa potencijalnim smanjenjem vojne pomoći.

Visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao je danas da je teško poverovati u poziv Vašingtona na veću humanitarnu pomoć Gazi, kada daju milijarde dolara u oružju i bezbednosnoj pomoći Izraelu.

U međuvremenu, izraelska vojska je negirala da je ograničila humanitarne isporuke, navodeći da je od 1. oktobra u Gazu ušlo više od 9.000 tona pomoći, od koje je deo stigao do severnog dela enklave, gde prema procenama UN, ima još oko 400.000 Palestinaca.

Jedinica IDF koja nadgleda humanitarnu pomoć u Gazi saopštila je danas da je u severni deo te enklave ušlo 50 kamiona sa hranom, vodom, lekovima i šatorima koje je obezbedio Jordan.

Glavna sestra u Indonežanskoj bolnici u severnoj Gazi Hadel Obeid rekla je, međutim, da tamošnji stanovnici gotovo umiru od gladi i dodala da njihovo osoblje i pacijenti dobijaju samo jedan obrok dnevno koji nije dovoljan za odraslu osobu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()