Da li je na pomolu okončanje rata u Gazi? Netanjahu saziva sastanak bezbednosnog kabineta

Pre sastanka kabineta, Netanjahu će imati konsultacije sa svojim pregovaračkim timom

04.07.2024. 11:38
  • Podeli:
benjamin netanijahu Gil Cohen-MagenPool Photo via AP tanjug-664b75f204a04.webp Foto: Gil Cohen-MagenPool Photo via AP Tanjug

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvaće sastanak bezbednosnog kabineta na kojem će biti razmotren predlog Hamasa o mogućem prekidu vatre i sporazum vezan za taoce, rekao je danas neimenovani izvor u kabinetu predsednika Vlade Izraela.

Prema istom izvoru, pre sastanka kabineta, Netanjahu će imati konsultacije sa svojim pregovaračkim timom, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael proučava odgovor Hamasa na predlog koji bi uključivao razmenu talaca i primirje u Pojasu Gaze, saopšteno je juče iz izraelske obaveštajno-bezbednosne agencije Mosad.

"Izraelski pregovarački tim dobio je od posrednika odgovor Hamasa na okvirni predlog razmene talaca. Izrael proučava taj dokument i odgovoriće preko posrednika", navodi se u saopštenju Mosada objavljenom u ime kabineta premijera Benjamina Netanjahua, prenosi Rojters.

U saopštenju nema detalja, a palestinska militantna grupa Hamas nije odmah bila dostupna za komentar.

Posrednici, uključujući Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države, već mesecima pokušavaju da obezbede primirje i oslobađanje preostalih 120 talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, ali mirovni napori su u zastoju.

Hamas tvrdi da se bilo kojim dogovorom mora okončati rat uz potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, a Izrael uzvraća da će prihvatiti samo privremeni prekid borbi jer je cilj jevrejske države potpuno uništenje Hamasa.

Plan primirja koji je krajem maja ove godine objavio predsednik SAD Džozef Bajden, uključuje postepeno oslobađanje izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi i povlačenje izraelskih snaga u dve faze.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()