Desetine hiljada Gruzijaca ispred parlamenta zahteva poništavanje parlamentarnih izbora

U Gruziji su održani parlamentarni izbori u subotu

28.10.2024. 20:49
  • Podeli:
gruzija protesti AP PhotoShakh Aivazov tanjug-671fea62c8d43.webp Foto: AP PhotoShakh AivazovTanjug

Desetine hiljada Gruzijaca okupile su se danas ispred zgrade parlamenta u Tbilisiju, zahtevajući poništenje parlamentarnih izbora održanih u subotu za koje predsednica Gruzije Salome Zurabišvili tvrdi da su namešteni uz pomoć Rusije.  

"Niste izgubili izbore. Ukrali su vam glasove i pokušali da vam ukradu budućnost, ali niko nema pravo na to i to nikome nećete dozvoliti", poručila je Zurabišvili demonstrantima koji su mahali zastavama Gruzije i Evropske unije, preneo je Rojters.

 Zurabišvili, koja kao predsednica ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, rekla je okupljenima da će braniti put zemlje ka Evropi od akcija vladajuće partije "Gruzijski san".        

"Nemamo alternativu i želimo da ostavimo ovu zemlju sledećim generacijama", rekla je ona.  

Lider koalicije Ujedinjenog nacionalnog pokreta Giorgi Vašadze rekao je da opozicija neće učestvovati ni u kakvim razgovorima sa vladom i da će tražiti novo glasanje pod međunarodnim nadzorom.       

"Nećemo ući u ovaj parlament. Odbijamo sve mandate. Nećemo ulaziti ni u kakve pregovore. Borićemo se do pobede i obećavamo vam da ćemo zajedno sigurno pobediti", rekao je on.    

Sve četiri opozicione stranke, koje su prema CIK-u prešle cenzus od pet odsto na izborima održanim u subotu, saopštile su da je glasanje namešteno i da ne priznaju zvanične rezultate.

Centralna izborna komisija Gruzije objavila je preliminarne rezultate glasanja na parlamentarnim izborima, prema kojima je vladajuća partija "Gruzijski san - Demokratska Gruzija" osvojila 54,273 odsto glasova. 

Partija bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija "Jedinstvo - nacionalni pokret", "Koalicija za promene", opozicione stranke "Gakarija - za Gruziju" i "Lelo" saopštile su da ne priznaju rezultate parlamentarnih izbora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()