EU u problemu sa municijom: Rat u Ukrajini ispraznio magacine, vojna pomoć Zelenskom sve neizvesnija

Kijev je uživao pomoć Zapada protiv Rusije bez presedana

10.10.2023. 14:53
  • Podeli:
ukrajina_donjeck_anadolija 1-65040fb589f87.webp Foto: Anadolija

Rat između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas će skrenuti pažnju i resurse Zapada sa Ukrajine, što znači više neizvesnosti za Kijev, navodi magazin "Forin polisi".

Ukrajina je već imala probleme sa dobijanjem dodatnog oružja i finansiranja za svoju kontraofanzivu protiv Rusije, čak i pre iznenadne eskalacije nasilja na Bliskom istoku. Evropske nacije su otkrile da su njihove oružarnice i politička snaga prilično "napregnute".

"Suočavamo se sa ogromnom nestašicom municije zbog Ukrajine", rekao je neimenovani nemački zvaničnik.

Kijev je uživao pomoć Zapada protiv Rusije bez presedana, ali neuspeh Kijeva da postigne značajne dobitke tokom letnje kontraofanzive i politička previranja u SAD su ga, čini se, stavili u nepovoljniju poziciju. Američki Kongres je prošlog meseca odbio da uključi pomoć Ukrajini u 45-dnevni nacrt zakona o potrošnji, pod pritiskom republikanskih poslanika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pokušao je da poveže situaciju Izraela sa potrebama svoje nacije.

On je ove nedelje izjavio da Ukrajina ima "jasne" obaveštajne podatke da je Rusija "zainteresovana da izazove rat na Bliskom istoku" kako bi "ugrozila svetsko jedinstvo" i "uništila slobodu u Evropi". On nije ponudio nikakve dokaze za te optužbe, prenosi "Raša tudej".

U tekstu pod naslovom "Šta će Rusija uraditi sa haosom u Gazi?", Forin polisi je priznao da nema znakova ruske umešanosti ili prethodnog saznanja Rusije o smrtonosnom upadu Hamasa u Izrael.

Rusija i Izrael imaju dugogodišnje prijateljske odnose, pri čemu obe strane prepoznaju zabrinutost jedne druge za bezbednost i složenost svojih pozicija.

Vašington je obećao vojnu podršku Izraelu u odmazdi protiv Gaze, tvrdeći da to može učiniti bez ugrožavanja pomoći Ukrajini ili njene globalne spremnosti. Bela kuća navodno nastoji da uključi Ukrajinu u paket pomoći Izraelu kako bi je "progurao" kroz Kongres. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()