Hamas dao spisak 14 talaca koje će da oslobodi, Izrael potvrdio puštanje 42 Palestinca

Oslobađanje talaca je deo sporazuma o privremenom primirju između Izraela i Hamasa, koji je stupio na snagu u petak u 7 časova

25.11.2023. 11:48
  • Podeli:
oslobađanje talaca u pojasu gaze, tajlanđani - 24 nov 2023 - foto Thailand's Foreign Ministry via AP Tanjug-6561d0dc88a65.webp Foto: Thailand's Foreign Ministry via AP/Tanjug

Egipat je od palestinske militantne grupe Hamas dobio spisak od 14 talaca koji bi trebalo danas, drugog dana primirja, da budu oslobođeni, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore. 

Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua ranije su saopštili da je Izrael dobio spisak talaca koje bi Hamas trebalo da oslobodi danas.

Hamas juče, posle 49 dana, oslobodio 13 izraelskih talaca, od kojih neki imaju dvojno državljanstvo, kao i deset državljana Tajlanda i jednog Filipinca. 

S druge strane, Izrael je oslobodio iz zatvora 39 palestinskih žena i maloletne dece.

Oslobađanje talaca je deo sporazuma o privremenom primirju između Izraela i Hamasa, koji je stupio na snagu u petak u 7 časova.

Sporazum o privremenom primirju uključuje četvorodnevnu pauzu u borbama, prvu nakon sedam nedelja sukoba koji su počeli 7. oktobra napadom Hamasa na izraelsku teritoriju.

Izraelska zatvorska služba saopštila je da je primila spisak od 42 Palestinca osuđena za terorizam koji će danas biti oslobođeni u okviru sporazuma sa Hamasom, dok će ta palestinska militantna grupa kasnije danas takođe osloboditi grupu talaca iz Gaze.

Ovo je drugi od četiri dana primirja u kojima se očekuje da će takve razmene biti sprovođene, uz mogući dodatni dan prekida vatre ukoliko Hamas pristane da oslobodi još talaca, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska zatvorska služba potvrdila je da će zatvorenici pre puštanja na Zapadnu obalu ili u istočni Jerusalim biti prebačeni u zatvor Ofer na Zapadnoj obali radi medicinskih pregleda koje bi trebalo da sprovede Međunarodni crveni krst.

Navodi se da će oni biti pušteni na slobodu tek nakon što grupa talaca koje drži Hamas bude oslobođena i propisno identifikovana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()