Hamas poziva na produžetak primirja, Izrael spreman da to prihvati: Ipak, ne sluti na skori kraj

Siguran sam da ćemo uspeti u ovoj misiji jer nemamo drugog izbora, rekao je Benjamin Netanijahu

26.11.2023. 22:27
  • Podeli:
Razmena talaca Izrael - Hamas, Petah Tikva - 24 nov 2023 - foto AP Photo Ohad Zwigenberg Tanjug-6561a9f56f6dd.webp Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg/Tanjug

Palestinski pokret Hamas pozvao je danas na produženje primirja sa Izraelom i nakon dogovorena četiri dana. U saopštenju te grupe na Telegramu se navodi da se produženje primirja predlaže kako bi se povećao broj oslobađenih.

"Islamski pokret Hamas nastoji da produži primirje posle završetka četvorodnevnog perioda, ozbiljno nastojeći da poveća broj oslobođenih zatočenika kako je navedeno u sporazumu o humanitarnom primirju", stoji u saopštenju.

Vlada Izraela odobrila je 22. novembra dogovor postignut sa Hamasom uz posredstvo Katara o oslobađanju 50 talaca u zamenu za četvorodnevni prekid vatre.

Hamas bi, prema sporazumu, za svaki dodatni dan primirja morao da oslobodi  još po 10 talaca.

Razgovor sa Bajdenom

Primirje može da bude produženo maksimalno za 10 dana, pri čemu bi moralo da bude oslobođeno 300 zatočenika, a o daljem nastavku primirja izraelska vlada bi morala ponovo da glasa, podseća Tajms of Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je večeras da je u telefonskom razgovoru rekao američkom predsedniku Džou Bajdenu da je otvoren za produženje primirja sa Hamasom, ali da je ponovio da će se, kada se ono završi, kopnena operacija Izraelskih oružanih snaga (IDF) u Pojasu Gaze nastaviti punom snagom.

"Doveli smo kući još jednu grupu talaca, dece i žena, i dirnut sam u dubinu srca, kao i cela nacija, kada vidimo da su se porodice ponovo spojile", rekao je on u video izjavi.

Netanjahu je naveo da je sa Bajdenom razgovarao o oslobađanju talaca, posebno devojčice sa američko-izraelskim državljanstvom Avigajl Idan.

"Kakva je radost videti je sa nama. Ali s druge strane, kakva tuga što se vraća u stvarnost bez roditelja", rekao je Netanjahu, prenosi Tajms of Izrael.

On je istakao da se sadašnje četvorodnevno primirje može produžiti kako bi se omogućilo oslobađanje više talaca "za svaki dan još 10".

"Na kraju sporazuma vraćamo se punom snagom da ostvarimo svoje ciljeve: uništimo Hamas, osiguramo da se Gaza neće vratiti na ono što je bila i naravno da oslobodimo sve naše taoce. Siguran sam da ćemo uspeti u ovoj misiji jer nemamo drugog izbora", poručio je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()