Lavrov: Pritisak na Srbiju sličan onome koji se zbog Briksa vrši na Tursku

Ističe da je i EU demokratsko udruženje koje je svojevremeno nastalo u cilju društveno-ekonomskog razvoja Evrope i blagostanja njenih naroda

06.09.2024. 11:28
  • Podeli:
sergej lavrov reuters-656a531f5da87.webp Foto: Reuters

Srbiji ponavljaju da će obnoviti pregovore o njenom učlanjenju u EU i da je vide kao deo evropske porodice, ali da je neophodno priznanje nezavisnosti Kosova i da u potpunosti podrži antiruske sankcije, navodi ruski ministar spoljnih poslova, piše Raša tudej na srpskom.

Sergej Lavrov navodi da je pozicija Natoa i Evropske unije prema Srbiji slična kao prema Turskoj, koja je odnedavno pokazala želju da se pridruži Briksu.

Lavrov je, komentarišući sve veću zainteresovanost država za priključenje i saradnju sa Briksom, istakao da Zapad upozorava da je ulazak Turske, članice Natoa, u Briks nespojiv s članstvom u Alijansi, dok je Evropska unija, kako je dodao, odreagovala "dosta otvorenije", upozorivši da ne samo da su ulazak u Briks i EU nespojivi, već i da se od kandidata očekuje pridruživanje "jedinstvenoj spoljnoj politici (Unije) u oblasti bezbednosti".

"To je otvorena naredba za pridruživanje antiruskim sankcijama, ukoliko Turska želi da postane članica Evropske unije. Isto je i u slučaju Srbije. Njoj su rekli da će obnoviti aktivne pregovore (o ulasku u EU), da je vide kao deo 'evropske porodice', ali da je neophodno priznanje nezavisnosti Kosova i da u potpunosti podrži antiruske sankcije", izjavio je ruski ministar.

Dodaje da je i EU demokratsko udruženje koje je svojevremeno nastalo u cilju društveno-ekonomskog razvoja Evrope i blagostanja njenih naroda.

"Ono se pretvorilo u otvoreni produžetak SAD, a od nedavno i Natoa. Evropska unija je potpisala sporazum sa Alijansom u skladu sa kojim je Severnoatlantskoj alijansi u potpunosti predala ulogu lidera kada je reč o vojnim pitanjima", objasnio je Lavrov.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()