Lavrov: Želja SAD da strateški porazi Rusiju očigledno je doživela krah

On je podsetio da su u prošlosti namere jednog broja zemalja da obezbede vojno-političku dominaciju bile tragične po njih.

26.06.2024. 13:10
  • Podeli:
sergej lavrov - 9 feb 2024 - profimedia-65d327ed5c5d2.webp Foto: Profimedia

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da je želja administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da Rusiji nanese "strateški poraz" očigledno doživela krah.

"Generalno gledano, težnje i trendovi koje pratimo u praktičnoj politici Bajdenove administracije nisu novi, bilo da se radi o idejama koji su doživeli krah da se nanese strateški poraz Rusiji ili prilično naivnoj želji da se istovremeno obuzdaju Moskva, Peking i sada Iran", rekao je Lavrov na forumu "Primakovska čitanja", prenosi Sputnjik.

On je podsetio da su u prošlosti namere jednog broja zemalja da obezbede vojno-političku dominaciju bile tragične po njih.

"Stiče se utisak da vladajuće elite u SAD nisu izvukle pouke iz svojih brojnih spoljnopolitičkih i vojnih neuspeha poslednjih godina", istakao je on.

Kako je primetio, elite u Sjedinjenim Američkim Državama ostaju slepo posvećene verovanju u američku izuzetnost.

"Nema sumnje da je ovaj kurs održavanja hegemonije po svaku cenu osuđen na neuspeh", naglasio je ruski ministar.     

Prema njegovim rečima, Rusija jednog dana mora da obnovi normalne odnose sa Nemačkom, ali će sve zavisiti od Berlina. 

"Jednog dana bi verovatno trebalo da obnovimo normalne odnose sa Nemačkom, ali sve će zavisiti od Nemačke. Nećemo više juriti ni za kim", rekao je Lavrov. 

On je naglasio da su dve zemlje imale priliku da uzajamno sarađuju na obostranu korist, ali da je ta šansa "precrtana bukvalno u jednom danu".    

Forum „Primakovska čitanja“ je naučno-ekspertski forum posvećen međunarodnim odnosima i ekonomiji, koji se održava se od 2015. godine. Jevgenij Primakov smatra se idejnim tvorcem moderne ruske spoljne politike.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()