Makron i Zelenski potpisali francusko-ukrajinski sporazum o bezbednosti

Ovim sporazumom Francuska je najavila "do tri milijarde evra" dodatne vojne pomoći Ukrajini tokom 2024. godine

16.02.2024. 21:47
  • Podeli:
makron zelenski tanjug ap-65cfc90b2cb71.webp Foto: AP Photo/Thibault Camus

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegov francuski kolega Emanuel Makron potpisali su večeras u Jelisejskoj palati u Parizu francusko-ukrajinski sporazum o bezbednosti.

Ovim sporazumom Francuska je najavila "do tri milijarde evra" dodatne vojne pomoći Ukrajini tokom 2024. godine, prenosi pariski dnevnik Figaro.

Na konferenciji za novinare sa Zelenskim, Makron je ukazao da je Rusija "izgubila svoje mesto i kredibilitet na međunarodnoj sceni''.

Prema rečima francuskog predsednika, postoji jedna strana koja je napadnuta i to je Ukrajina i jedan agresor, a to je Rusija koja, kako se izrazio Makron, "metodično destabilizuje svet".

"Moćna podrška", kratko je prokomentarisao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon potpisivanja sporazuma u Jelisejskoj palati.

Ukrajinski lider je ranije danas potpisao sličan bilateralni sporazum o dugoročnim bezbednosnim obavezama sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

"Istorijski korak. Nemačka će nastaviti da podržava Ukrajinu protiv ruskog agresorskog rata", objavio je kancelar Šolc na društvenoj mreži X nakon potpisivanja sporazuma sa Zelenskim.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()