Nakon ruskih i američkih brodova: Na Kubu stigao i patrolni brod kanadske mornarice

I SAD i Kuba su saopštile da ruski ratni brodovi ne predstavljaju pretnju po region, a Rusija je takođe okarakterisala dolazak svojih ratnih brodova na Kubu kao rutinski

15.06.2024. 08:46
  • Podeli:
kanadski brod kuba reuters-666d3842c574c.webp Foto: Reuters

Patrolni brod kanadske mornarice uplovio je u luku u Havani samo nekoliko sati nakon što je Vašington saopštio da je američka podmornica pristala u pomorskoj bazi SAD Gvantanamo na Kubi i nakon što su ranije ove nedelje na Kubu stigli ruski ratni brodovi.

Kanadski patrolni brod ''Margaret Bruk'' počeo je u petak manevre za ulazak u luku Havana, u okviru onoga što je kanadska združena operativna komanda nazvala ''posetom luci u znak priznanja dugotrajnih bilateralnih odnosa između Kanade i Kube“, prenosi Rojters.

Neimenovani kanadski diplomata je dolazak broda ocenio kao "rutinu i deo dugogodišnje saradnje između zemlje", dodajući da nije povezan sa prisustvom ruskih brodova.

Nekoliko sati ranije, američka Južna komanda saopštila je da je podmornica ''Helena'' stigla u rutinsku posetu Gvantanamu, američkoj pomorskoj bazi oko 850 kilometara jugoistočno od Havane.

Ruska fregata Admiral Gorškov i podmornica na nuklearni pogon Kazanj uplovile su u sredu u luku u Havani nakon što su izvele vežbe u Atlantskom okeanu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

I SAD i Kuba su saopštile da ruski ratni brodovi ne predstavljaju pretnju po region, a Rusija je takođe okarakterisala dolazak svojih ratnih brodova na Kubu kao rutinski.

Rusija i Kuba su bile bliski saveznici za vreme bivšeg Sovjetskog Saveza, a Moskva i danas održava veze sa Havanom, navodi Rojters. 

Agencija navodi da se očekuje da ruski ratni brodovi ostanu u luci u Havani do ponedeljka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()