Navaljni će biti sahranjen u petak na groblju u Moskvi

Njegovi saradnici nisu uspeli da pronađu mesto u Rusiji gde bi se mogla odati pošta Navaljnom

28.02.2024. 11:33
  • Podeli:
aleksej navaljni, 20 feb 2021 - profimedia-658a9686753af.webp Foto: Profimedia

 Pokojni ruski opozicionar Aleksej Navaljni biće sahranjen na groblju u Moskvi u petak, rekla je njegov portparol Kira Jarmiš.

Jarmiš je navela da će opelo biti održano na Borisovskom groblju, nakon oproštajne ceremonije u okrugu Marjino, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Ona je rekla u utorak da njegovi saradnici nisu uspeli da pronađu mesto u Rusiji gde bi se mogla odati pošta Navaljnom.

Jarmiš je napisala na platformi X da od ponedeljka traže mesto gde bi građani mogli da se oproste od ruskog opozicionara i da su pozvali većinu privatnih i javnih pogrebnih preduzeća i pogrebnih sala.

Ona je istakla da su pojedini rekli da je prostor zauzet, dok su drugi odbijali i na samo pominjanje imena Navaljnog. Na jednom mestu su dobili direktan odgovor da je pogrebnim agencijama zabranjeno da rade sa njima.

Navaljni je umro u kaznenoj koloniji 16 februara, nakon što se, kako su saopštile zatvorske vlasti, onesvestio posle jutarnje šetnje, nakon čega je neuspešno reanimiran.

On je tamo služio kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()