Nemačka ministarka na Tajvanu, Kina se ljuti

Nemačka ministarka nije želela da komentariše pitanja u vezi sa Kinom i reakcijama Pekinga, već je naglasila da poseta predstavlja "stručnu razmenu."

21.03.2023. 14:04
  • Podeli:
nemačka ministarka tajvan Foto Jörg Ratzschdpa-6419ab09b5d76.webp Foto: Jörg Ratzsch/dpa

Nemačka ministarka obrazovanja Betina Štark-Vacinger u poseti je Tajvanu gde je u utorak potpisala sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji. To je prva zvanična poseta iz Nemačke na ministarskom nivou za više od četvrt veka. Kina je oštro reagovala i pozvala Berlin da poštuje "princip jedne Kine."

Prva nemačka ministarka na Tajvanu posle 26 godina

"Veliko je zadovoljstvo i čast za mene što sam prva ministarka koja je posetila Tajvan posle 26 godina," rekla je Štark-Vacinger.

Kina je Nemačkoj uložila protest i izrazila "oštro neodobravanje." Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin pozvao je nemačku vladu da se pridržava takozvanog principa jedne Kine, da "odmah prestane da komunicira sa separatističkim snagama na Tajvanu i da im ne šalje pogrešne signale."

Vang je rekao da je poseta "nečuven čin." Prethodno je kineska ambasada u Berlinu u petak ljutito reagovala na najavu posete.

Nemačka ministarka nije želela da komentariše pitanja u vezi sa Kinom i reakcijama Pekinga, već je naglasila da poseta predstavlja "stručnu razmenu."

Na Tajvan je došla, dodala je, da produbi naučnu saradnju dve strane: "To su smisao i svrha ovog putovanja."

Protest Kine

Poseta je u vreme naraslih napetosti između Kine i ostrva koje ima sopstvenu upravu. Štark-Vacinger je rekla da je veoma važno podsticati saradnju "partnera koji misle isto."

Ministar tajvanskog Nacionalnog saveta za nauku i tehnologiju Cung-Cong Vu je kazao da poseta pokazuje da je Tajvan za Nemačku "dragocen partner."

"Ako udružimo kapacitet Tajvana za proizvodnju čipova i njihovu primenu u Nemačkoj u naprednim industrijama kao što su biomedicina i autoindustrija - biće to saradnja na obostranu korist u narednih 10, 20 ili čak 30 godina," rekao je Vu.

Kina Tajvan smatra svojim i protivi se svakom obliku zvaničnih diplomatskih kontakata ili priznavanja između Tajvana i drugih zemalja. Kina nema zvanične odnose sa zemljama koje su priznale Tajvan - a takvih je u svetu svega nekoliko. Nemačka nije među njima.

Peking je jesenas negodovao kada su dve delegacije Bundestaga posetile Tajvan. Poslednji nemački ministar koji je posetio ostrvo pre ministarke Štark-Vacinger bio je ministar privrede Ginter Reksrot 1997. godine.

Portparol kineskog ministarstva spoljih poslova Vang Venbin danas je izjavio da bi Nemačka trebalo da ''odmah prestane da se povezuje i sarađuje sa separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana, odmah prestane da šalje pogrešne signale separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana i odmah prestane da koristi pitanje Tajvana za mešanje u unutrašnje stvari Kine'', i dodao da je to ministarstvo uložilo snažan protest Nemačkoj zbog tog ''podlog ponašanja''.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()