Nemci pozvali Ukrajinu na primirje sa Rusima, Ukrajinci besni

Inicijativu su potpisali mnogi bivši funkcioneri SPD i sindikata, umetnici i naučnici.

03.04.2023. 19:16
  • Podeli:
ukrajina_reakcija_anadolija 1-6414df4aaaa94.webp Foto: Anadolija

Ukrajina je najoštrijim rečima odbacila apel istaknutih nemačkih socijaldemokrata i sindikalnih aktivista da se primirjem dođe do što skorijeg završetka ruske agresije.

"Idite do đavola sa vašom senilnom idejom da se postigne 'što skorije primirje' i 'sklopi mir samo sa Rusijom'", napisao je za vikend na Tviteru zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrij Melnjik.

Ambasadora Ukrajine u Nemačkoj Oleksi Makejev rekao je za agenciju dpa da je "taj mirovni apel prvoaprilska šala." 

"To je čisti cinizam prema brojnim žrtvama ruske agresije," rekao je Makejev.

Apel "Stvoriti mir! Primirje i kolektivna bezbednost odmah" objavljen je u subotu u dnevniku Berliner cajtung , a inicirali su ga sin nekadašnjeg socijaldemokratskog kancelara Vilija Branta, istoričar Peter Brant, bivši predsednik nemačkog saveza sindikata DGB Rajner Hofman ) i bivši savezni poslanik SPD Mihael Miler.

Inicijativu su potpisali mnogi bivši funkcioneri SPD i sindikata, umetnici i naučnici. U apelu se kancelar Olaf Šolc poziva da zajedno sa Francuskom, pridobije kao posrednike Brazil, Kinu, Indiju i Indoneziju, da se što pre dođe do prekida vatre u Ukrajini.

"To bi bio neophodan korak da se zaustavi ubijanje i istraže mogućnosti za sklapanje mira. Samo tada se može utrti put za zajedničku mirovnu arhitekturu u Evropi," piše u apelu.

Melnjik je na Tviteru odgovorio da "Ukrajina odbacuje takvu lakrdiju.

" Apel, kako je ocenio, ima za cilj isključivo da "prikrije zločine Rusije, a time i odgovornost ruskog režima."

Ipak, blagonaklonost prema apelu pokazao je i sadašnji šef poslaničke grupe vladajuće SPD u Bundestagu Rolf Micenih

"Poziv stiže u pravo vreme. Godinu dana od kako je rat počeo, ne smemo da ga posmatramo sležući ramenima, niti da se odričemo diplomatije," rekao je Micenih za list Frankfurter rundšau od ponedeljka.

Autori, istakao je, ni na jednom mestu ne dovode u pitanje odgovornost Rusije i Vladimira Putina za vojnu agresiju, "što je časno izdvaja od drugih inicijativa."

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()