Netanijahu ne popušta: Hamasov predlog je i dalje apsurdan

IDF se sprema za operaciju da evakuiše civilnu populaciju iz Rafe, rekao je predsednik izraelske vlade

15.03.2024. 19:00
  • Podeli:
Tan2023-10-2821042454_2 benjamin netanijahu Abir SultanPool Photo via AP-653d61eceaebd.webp Foto: Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu odbacio je najnoviji predlog Hamasa o oslobađanju talaca u zamenu za puštanje palestinskih zatvorenika i primirje, rekavši da su zahtevi palestinske grupe "i dalje apsurdni".

Netanijahu je dodao i da će Izrael poslati delegaciju u Katar, kako bi se nastavili mirnovni napori, navodi Tajms of Izrael.

On je rekao da odobrava plan izraelske vojske (IDF) da uđe u najjužniji grad u Pojasu Gaze, Rafu, saopšteno je iz njegove kancelarije nakon sastanka ratne vlade.

"IDF se sprema za operaciju da evakuiše civilnu populaciju", rekao je Netanijahu.

Ova odluka dolazi uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, uključujući SAD i Egipta, da izraelska vojska ne ulazi kopneno u Rafu, gde se nalazi oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.

Dodaje se i da će Izrael poslati delegaciju u Katar na nastavak razgovora o primirju "kada bezbednosni kabinet razmotri izraelsku poziciju".

Hamasovim planom se u prvoj fazi predlaže oslobađanje izraelskih žena, dece, staraca i bolesnih talaca u zamenu za oslobađanje od 700 do 1.000 palestinskih zatvorenika, prema predlogu koji je video Rojters.

Predlog predviđa i oslobađanje 100 palestinskih zatvorenika koji služe doživotne kazne u izraelskim zatvorima, u zamenu za oslobađanje izraelskih "žena regruta".

Nakon toga bi bio određen rok i datum za izraelsko povlačenje iz Gaze, navodi se u predlogu.

Oni su još naveli da traže pružanje pomoći i povratak raseljenih Palestinaca u svoje domove.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()